Tunísia
Internacional 10/01/2011

La repressió contra els joves aturats causa 14 morts segons el govern i 20 segons l'oposició

La UGTT, central sindical única, anuncia el seu suport al moviment, que denuncia l'atur i la precarietat

Afp
1 min
Manifestació per la mort del jove venedor ambulant. Foto: EFE

TunisLa revolta sense precedents que es viu a Tunísia des de mitjans de desembre contra l'atur, ha derivat aquest cap de setmana en aldarulls sagnants, amb catorze morts a Thala i Kasserine segons el govern i 20 segons l'oposició.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ahmed Megib Xebi, líder històric del Partit Democràtic Progressista (oposició legal), va assegurar que "van disparar contra la gent que assistia als funerals" i va apel·lar el president Zine El Abidine Ben Ali que ordeni "un alto el foc immediat".

La revolta va començar a Sidi Bouzid, després que el 17 de desembre un jove venedor ambulant es va immolar davant de l'ajuntament denunciant que li havien requisat la seva parada de fruita i verdures. El jove, Mohamed Bouazizi, de 26 anys d'ha convertit en el símbol d'una revolta sense precedents contra la precarietat social i l'atur.

El govern assegura que hi ha "nombrosos agents de l'ordre ferits, dels quals dos en estat crític" i defensa que la policia ha fet servir armes de foc "en acte de legítima defensa", després que un grup de joves "assetgés" la prefectura de Thala amb ampolles incendiàries, pedres i pals.

En un programa especial, la televisió estatal TV-7 ha difós imatges d'edificis saquejats a Thala. Els actes violents "són el resultat de la desesperació dels joves que han sortit a la nit per revenjar-se de les forces de repressió i manifestar la seva còlera contra un règim que menysprea les seves aspiracions", explica Menzli Chaabani, opositor de Kasserine.

Dissabte, quan la revolta entrava en la quarta setmana, la Unió General de Treballadors Tunisians (UGTT, central sindical única) va anunciar el seu suport a les reivindicacions "legítimes" de la població a Sidi Bouzid i les regions interiors.

stats