Internacional 14/10/2014

Turquia bombardeja les milícies kurdes del PKK

L'atac ha violat un alto al foc signat al març de 2013

Agències
2 min
Un grup de kurds aixeca banderes al funeral per les víctimes dels atacs de Turquia

BarcelonaLa situació a l'Orient Mitjà empitjora després que les forces aèries turques hagin bombardejat les milícies del PKK (el Partit dels Treballadors del Kurdistan) al sud-est de Turquia. L'atac s'ha produït com a resposta a un assalt de les milícies kurdes a una base militar, segons el diari turc 'Hurriyet'.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb aquest atac, el govern d'Erdogan ha violat l'alto al foc pactat al març de 2013, fent ressorgir el conflicte armat entre turcs i kurds, que va deixar més de 40.000 morts en el passat. "Per primer cop en gairebé dos anys, una operació aèria de l'exèrcit de la república turca ocupant ha carregat contra les nostres forces", ha dit el PKK.

Com a mínim 35 persones van morir en protestes la setmana passada, quan els membres de la minoria kurda –15 milions– es van aixecar contra el govern de Turquia pel seu immobilisme davant el setge de l'Estat Islàmic a la ciutat sirio-kurda de Kobane.

Els darrers moviments de Turquia posen el procés de pau amb la comunitat kurda en risc de col·lapse, generant una nova font d'agitació a l'Orient Mitjà, una regió ja consumida per les guerres civils de l'Iraq i Síria i per la creixent amenaça dels jihadistes de l'Estat Islàmic.

Els kurds recuperen una posició estratègica prop de Kobane

Les milícies kurdes que combaten contra l'Estat Islàmic han pogut recuperar un turó estratègic a l'est de Kobane, prop de la frontera amb Turquia. Els avenços s'han aconseguit després d'una sèrie de bombardejos de la coalició internacional contra l'EI liderada pels Estats Units.

El president de França, François Hollande, ha instat a Turquia a reobrir la frontera amb Síria per permetre l'accés d'ajuda a l'oposició del país, que tracta de frenar l'avenç de l'EI. Això facilitaria també l'entrada d'armes i ajuda a les milícies kurdes que lluiten des de fa un mes per la ciutat de Kobane.

stats