Internacional 01/03/2022

Erdogan tanca el Bòsfor a tots els vaixells militars

Turquia fa equilibris entre Rússia i Ucraïna, dos aliats històrics, però admet ja que no és una "operació" russa sinó una "guerra" oberta

3 min
Un carguer creuant l'estret del Bòsfor aquest dimarts, dia 1, el primer dia en que els vaixells militars hi tenen prohibit el pas.

IstanbulMentre Ucraïna crema amb força, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, s'ho mira de reüll i es limita a fer un paper al més diplomàtic possible davant Zelenski i Putin: trucades telefòniques d'Ankara a Kíev i d'Ankara a Moscou, però cap avanç per fer seure els dos mandataris a la taula de negociacions, preferiblement per a Erdogan, a Istanbul. De fet, ambdós líders són aliats importants del president turc, i per tant, de Turquia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però mentre Ankara busca l'equilibri en un conflicte que cau a l'altra banda de la conca del Mar Negre, també té deures com a gestor dels estrets que connecten el Mediterrani i el Mar Negre, i com a segon exèrcit més gran membre de l'OTAN. Per això, el ministre d'Afers Exteriors de Turquia, Mevlut Çavusoglu, va anunciar dilluns al vespre el tancament total del Bòsfor i dels Dardanels a totes les forces navals del món citant la Convenció de Montreux, que regula el pas dels vaixells als estrets. L'objectiu d'aquesta mesura és evitar l'entrada de fragates al Mar Negre, des d'on les forces navals russes operen en la guerra contra Ucraïna. "Quan Turquia no és un país bel·ligerant, té l'autoritat de restringir el pas dels vaixells de guerra dels Estats implicats en el conflicte. Tots els governs, riberencs i no, han estat advertits de no enviar vaixells de guerra a través de l'estret", va dir Çavusoglu.

Durant dies s'ha especulat que Turquia faria aquest pas en contra dels interessos russos. Però mentre Ankara titllava els atacs del Kremlin “d'inacceptables”, no condemnava amb rotunditat els que està passant ni actuava de forma conseqüent al Bòsfor i Dardanels. Però tot ha canviat. Ara que el govern turc té clar que el que està passant a Ucraïna és una guerra amb totes les lletres, sap que té el deure d'aplicar la Convenció. Durant dies, el govern ucraïnès va demanar a Ankara que regulés el pas de fragates russes pel Bòsfor i Dardanels, l'endoll entre el Mediterrani i el Mar Negre, on les fragates russes s'han anat acumulant per massacrar la població ucraïnesa. “Ja no són un parell de projectils, és una guerra”, va dir diumenge el ministre d'Exteriors turc, Mevlut Çavusoglu, a mitjans locals turcs. No es tracta d'una “operació”, ni d'una “incursió”, tal com el Kremlin s'afanyava a dir. És justament la paraula “guerra” la que es necessitava per implementar la Convenció i l'havia de dir qui gestiona el pas del Bòsfor i els Dardanels, és a dir, Turquia. Així i tot, tota fragata que viatgi de tornada cap a les seves bases podrà passar, tal com va anunciar el titular d'Exteriors turc.

Turquia ha hagut de moure peça finalment en un conflicte entre dos dels seus aliats. Ucraïna és dels pocs països on els turcs poden viatjar sense visat ni passaport i també estan en possessió dels drons made in Turkey, equip armamentístic que pot resultar crucial i que ja dona bons resultats als interessos militars ucraïnesos. Segons els experts, però, Ucraïna només té 12 drons, dels 48 que va encarregar. Quant a Rússia, manté amb Turquia lligams crucials en matèria d'energia, economia i també militar. I ara que Turquia està a la corda fluixa econòmica amb una devaluació de la lira flagrant i una inflació estel·lar, ningú al govern turc vol perdre la cooperació russa en múltiples camps: contractes energètics, cooperació en agricultura, centenars de milers de turistes o el sistema de defensa S-400 que tants maldecaps va donar a l'OTAN i als Estats Units quan Erdogan va decidir comprar-los. Ambdós països, per tant, són crucials per als interessos d'una Turquia que, ara mateix, no necessita més problemes.

stats