Internacional 17/06/2016

Turquia prohibeix la marxa del Dia de l'Orgull Gai a Istanbul

Un grup ultranacionalista va jurar "prendre les mesures necessàries" per evitar la desfilada. L'any passat també es va prohibir perquè la data coincidia amb el Ramadà

Albert Guasch
2 min
Turquia prohibeix la marxa del Dia de l'Orgull Gai d'Istanbul

BarcelonaPer segon any consecutiu, les autoritats d'Istambul posen pals a les rodes a la desfilada del Dia de l'Orgull Gay organitzada pel col·lectiu LGBT de Turquia. La delegació del govern turc a Istanbul ha emès un comunicat aquest divendres on anuncia la prohibició de la marxa, que està programada pel 26 de juny a la plaça Taksim.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"La celebració de la manifestació no serà permesa per la seguretat dels ciutadans, sobretot la dels propis manifestants, i per mantenir l'ordre públic", diu el comunicat del govern turc. Les autoritats han decidit la prohibició només dos dies després que un grup d'ultranacionalistes turcs, Alperen, demanés directament a les autoritats que no permetessin la manifestació."Prendrem totes les mesures necessàries perquè no es produeixi la marxa", va dir Kürşat Mican, el líder de l'organització vinculada a un partit nacionalista i islamista. A banda de l'amenaça directa que pesa sobre el col·lectiu LGBT, Istanbul també ha patit recentment atemptats d'Estat Islàmic i de guerrillers kurds.

Els organitzadors de la marxa han reaccionant condemnant la prohibició. "Sembla que el govern prefereix limitar els drets i les llibertats enlloc de prendre mesures per adreçar les amenaces", resa el comunicat. Cita també el dret a manifestació que recull la constitució turca. Per això, els organitzadors de la marxa han comunicat que busquen mitjan legals per anul·lar la prohibició governamental.

Els organitzadors de la marxa també han assegurat a Twitter que mantenen la convocatòria de la desfilada malgrat les traves governamentals perquè "ens maten cada dia, l'estat ha de protegir-nos".

L'any passat el govern turc també va prohibir la desfilada. Aleshores, al·legava que coincidia amb el Ramadà, com aquest any. El col·lectiu LGBT turc, però, en va fer cas omís. Tot plegat va acabar amb una intervenció policial que va desfer la marxa amb pilotes de goma i canons d'aigua.

Istanbul es considera "ciutat refugi" pel col·lectiu LGBT de l'Àsia Central, on l'homosexualitat està prohibida. La desfilades de l'Orgull Gai va començar el 2003 i es va celebrar ininterrompudament fins l'any passat. L'homosexualitat no està prohibida a Turquia, però segons un informe de la Comissió Internacional pels Drets Humans de Gais i Lesbianes, la situació s'ha deteriorat. No gaudeix de la protecció legal necessària, tenint en compte que la discriminació contra el col·lectiu LGBT és freqüent.

stats