Internacional 04/03/2014

Els Estats Units congelen les relacions comercials i militars amb Rússia

Washington pressiona Putin perquè les tropes russes abandonin la península ucraïnesa de Crimea

Efe
3 min

WashingtonEls Estats Units han suspès aquesta matinada les negociacions comercials i militars amb Rússia, un pas més en l'escalada de tensió arran de la intervenció militar de Putin a la península ucraïnesa de Crimea. Washington ha emprès mesures de pressió per intentar "aïllar" el president rus.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Una font oficial ha confirmat el bloqueig comercial al diari 'The Wall Street Journal'. "A causa dels últims esdeveniments a Ucraïna, hem suspès les negociacions bilaterals [amb Rússia] sobre comerç i inversió, dirigides a estrènyer els nostres llaços comercials", ha dit al diari un portaveu del representant de Comerç Exterior dels Estats Units, Michael Froman.

Hores abans que es conegués la cancel·lació de les negociacions comercials, el Pentàgon havia anunciat la suspensió de tota cooperació militar amb Rússia per la seva intervenció a Crimea, cosa que inclou trobades bilaterals, maniobres militars conjuntes, conferències previstes i visites a port. "Instem Rússia que desactivi la crisi a Ucraïna i que les seves tropes a Crimea tornin a les seves bases", ha expressat en un comunicat el portaveu del departament de Defensa, el contraalmirall John Kirby.

El govern nord-americà ja va avisar aquest dilluns que és "molt probable" que imposi sancions a Rússia si no posa fi al seu desplegament militar a Ucraïna. Obama va parlar directament d'"aïllar" Rússia.

En el marc dels esforços dels Estats Units per intervenir en aquest conflicte, el vicepresident Joe Biden va telefonar al primer ministre d'Ucraïna, Arseniy Iatseniuk, amb el qual va parlar sobre l'estabilitat, la sobirania i la integritat territorial del país, ha informat la Casa Blanca en un comunicat.

La UE no mou fitxa

La Unió Europea es va limitar aquest dilluns a emetre una declaració per reclamar una solució pacífica al conflicte entre Rússia i Ucraïna. El text recull una idea imposada pel govern espanyol, segons va reconèixer el ministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo. El text subratlla que un referèndum per la independència a Crimea no seria legal. Els líders europeus es reuniran aquest dijous. L'OTAN es torna a reunir avui.

Si Moscou no fa marxa enrere avui o demà, els socis europeus amenacen d’imposar sancions diplomàtiques. “D’ara fins dijous veurem si la situació millora. Si no, a la cimera es considerarà quins passos cal fer”, va explicar la cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton. L’alta representant aprofitarà la visita oficial a Madrid que ha de fer avui el ministre d’Exteriors de Rússia, Serguei Lavrov, per viatjar a Espanya i entrevistar-s'hi.

Entre les sancions contra Rússia que s’estudien i que es podrien aprovar dijous a la cimera hi ha la suspensió de negociacions entre la UE i Moscou per l’eliminació del règim de visats i mesures “selectives” contra persones de l’entorn del president rus, Vladímir Putin. De moment, però, hi ha divisió entre els socis europeus. D’una banda hi ha els governs que aposten per esgotar la via del diàleg −com Alemanya i Espanya− i, de l’altra, hi ha els socis que prefereixen mà dura amb Moscou, que són sobretot els països més propers geogràficament a Rússia.

Les consultes diplomàtiques dels organismes internacionals s’han disparat des de l’entrada de les tropes russes a Crimea. Els ambaixadors de l’OTAN es tornen a reunir avui −ja ho van fer diumenge− per examinar la situació. Aquesta vegada la reunió l’ha sol·licitat Polònia invocant l’article 4 del Tractat de l’Atlàntic Nord, que preveu cridar a consultes els països de l’Aliança si un dels aliats sent amenaçada la seva seguretat.

És un article que s’ha invocat només en tres ocasions anteriors en la història de l’OTAN. “Els desenvolupaments a dins i al voltant d’Ucraïna es veuen com una amenaça per a països veïns aliats i tenen implicacions directes i serioses per a la seguretat i l’estabilitat de l’àrea euroatlàntica”, afirmava ahir l’Aliança en una nota per justificar la reunió d’avui del Consell Atlàntic.

stats