Internacional 24/02/2014

Ordre de rcerca i captura contra Ianukóvitx per "assassinat massiu" a Ucraïna

El ministeri de l'Interior ha anunciat un procés penal contra el deposat president

Efe
2 min

KíevEl ministeri de l'Interior d'Ucraïna ha anunciat un procés penal contra el deposat president Víktor Ianukóvitx per "assassinat massiu" i s'ha dictat una ordre de cerca i captura.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"S'ha obert un procés penal per assassinat massiu de ciutadans pacífics. Ianukóvitx i altres ex alts càrrecs es troben en cerca i captura", ha escrit a Facebook el titular d'aquesta cartera, Arsen Avákov.

Poc abans, el Servei de Seguretat −antic KGB− d'Ucraïna ha assenyalat que no sap on es troba el deposat Ianukóvitx, tot i que creu que segueix al país.

"En aquests moments Ianukóvitx no està detingut i encara no s'ha determinat el seu parador", ha dit una font del servei secret a l'agència local Ukrinform, desmentint els rumors que han circulat aquesta nit per les xarxes socials sobre que l'exmandatari havia estat arrestat a Crimea −sud del país.

La font també ha desmentit els rumors que Ianukóvitx està a punt de fugir d'Ucraïna per via marítima, des del port de Sebastopol.

Segons han informat les autoritats ucraïneses aquest cap de setmana, l'expresident, que dissabte va ser destituït pel Parlament per "deixadesa de les seves funcions", va intentar sortir del país en un avió privat, però el vol no va ser autoritzat per la guàrdia de fronteres.

Des de llavors, i després d'haver denunciat que a Ucraïna no hi ha hagut una revolució sinó un cop d'estat, Ianukóvitx es troba en parador desconegut, mentre el grup parlamentari del seu Partit de les Regions l'ha culpat, en una declaració institucional, de la situació creada.

Per la seva banda, el ministeri d'Exteriors ucraïnès també ha negat avui que el seu antic titular, Leonid Kozhara, destituït ahir pel legislatiu, hagi abandonat el país i s'hagi endut importants documents.

"Tota la documentació financera del ministeri d'Exteriors és al seu lloc en condicions normals", ha dit el servei de premsa de la cancelleria, citant el viceministre d'Exteriors Andrei Olefírov.

El Parlament ucraïnès, controlat pels antics opositors després que aquesta setmana nombrosos legisladors de la fracció governamental canviessin de bàndol, ha accelerat el cap de setmana els canvis institucionals postrevolucionaris i ha nomenat cap d'estat interí Aleksandr Turchinov, nomenat abans president del legislatiu.

stats