Internacional 28/01/2014

Dimiteix en bloc el govern d'Ucraïna

El president del país, Víktor Ianukóvitx, ha acceptat la renúncia de l'executiu dirigit pel primer ministre Mikola Azàrov

Efe
2 min
El reelegit primer ministre ucraïnès, Mykola Azarov. AFP

KíevEl govern ucraïnès, dirigit pel primer ministre Mikola Azàrov, ha dimitit aquest dimarts en bloc, després de més de dos mesos de protestes opositores. El president del país, Víktor Ianukóvitx, ha acceptat la renúncia de l'executiu, que arriba el mateix dia que el Parlament celebra una sessió extraordinària per derogar les polèmiques lleis antimanifestació. La sessió de la Rada Suprema ha començat amb un minut de silenci per les víctimes dels disturbis.

Ianukóvitx ha encarregat al primer ministre i a la resta del govern que exerceixin les seves funcions executives de manera interina fins que es designi un nou gabinet. Dilluns a la nit, el president, Víktor Ianukóvitx, va accedir a modificar les lleis aprovades el 16 de gener després d'una reunió amb els tres líders de l'oposició parlamentària.

El primer ministre ha anunciat la dimissió aquest dimarts al matí a través d'una carta. En la missiva de renúncia, Azárov assenyala que dimiteix "per crear possibilitat addicions d'arribar a un acord polític i social per trobar una solució pacífica" al conflicte. "Durant la confrontació, el govern ha fet tot el possible per trobar una solució pacífica al conflicte. Ho hem fet tot per impedir que es vessi sang, l'escalada de violència i la violació dels drets civils", afirma en la seva carta a Ianukóvitx. "El govern ha garantit el funcionament de l'economia i del sistema de seguretat social en condicions extremes", afegeix.

Azárov considera que tots aquests anys ha fet "tot el possible perquè Ucraïna pogués desenvolupar-se com un estat europeu, democràtic". "He pres decisions i ha assumit responsabilitats per servir als interessos del poble ucraïnès, i per això puc mirar als ulls a cada ciutadà, a cada compatriota", afegeix.

Però subratlla que "el més important ara és conservar la unitat i la integritat d'Ucraïna, això és molt més important que qualsevol pla o ambició personal". "Precisament, per això, he pres aquesta decisió", conclou.

Azaróv va ser designat primer ministre el març del 2010 i el 12 de desembre del 2012 va ser reelegit en el càrrec.

stats