Internacional 26/02/2014

Putin posa en estat d'alerta les tropes a l'oest i centre de Rússia

L'OTAN es compromet a donar suport a la sobirania i a la integritat territorial d'Ucraïna

Agències
2 min
El president rus, Vladímir Putin. AFP

Moscou / Brussel·lesEl president de Rússia, Vladímir Putin, ha ordenat aquest dimecres que es posin en alerta les unitats militars a l'oest i el centre del país per verificar la seva disposició combativa, segons ha informat el ministre rus de Defensa, Seguéix Xoigú.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"D'acord amb una disposició del president de Rússia a avui a les dues de la tarda, s'han alertat les tropes de la circumscripció militar Ponent", ha dit Xoigú en una reunió de la plana major del ministeri de Defensa, segons l'agència Interfax.

A més, ha afegit el ministre, també s'han posat en estat d'alerta el segon exèrcit de la circumscripció militar Centre i els comandaments de la Força Aèria, les Forces Aerotransportades, l'Aviació Estratègica i el Transport.

"El comandant suprem [Putin] ha plantejat la missió de comprovar la disposició combativa de les tropes en accions per resoldre situacions de crisi que representin una amenaça per a la seguretat del país", ha precisat Xoigú.

Ha explicat que la verificació de la preparació combativa de les tropes es durà a terme en dues etapes: la primera de desplegament, fins dijous, la segona, que inclou exercicis militars a terra i aire, fins al 3 de març.

El ministre de Defensa ha avançat que totes les unitats que participen en els exercicis tornaran als seus llocs on estan normalment abans del 7 de març.

Els últims exercicis militars imprevistos de gran envergadura a Rússia van tenir lloc el juliol de l'any passat i van ser els més grans realitzats al país des de la desaparició de la Unió Soviètica.

Segons Defensa, en aquestes maniobres van participar més de 80.000 efectius militars.

L'OTAN es compromet amb la integritat territorial ucraïnesa

Els ministres de Defensa de l'OTAN han donat suport aquest dimecres a la sobirania, la independència i la integritat territorial d'Ucraïna, i han subratllat que l'estabilitat del país és clau per a la seguretat de tota la regió euroatlàntica.

Els ministres han aprovat una declaració en la qual els països aliats es comprometen a donar suport "al principi d'inviolabilitat de les fronteres d'Ucraïna".

Kerry no vol una situació de guerra freda

El secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, ha considerat que Rússia hauria de respectar la integritat territorial ucraïnesa i hauria de ser "molt curosa" en les valoracions sobre la situació del seu estat veí. "El que necessiten és no tornar a entrar en una antiga guerra freda", ha dit Kerry. "No busquem la confrontació, però cal deixar clar que tots els països han de respectar la integritat d'Ucraïna.

stats