Ucraïna i Rússia es preparen per a "la gran batalla" al Donbass

La Fiscalia ucraïnesa eleva a 1.200 els cadàvers trobats a la regió de Kíiv

3 min
Un míssil ucraïnès a la regió del Donbass

BarcelonaUn comboi militar rus captat pel satèl·lit nord-americà Maxar s'allarga 12 km en una carretera que comunica Khàrkiv –el punt de partida– amb el Donbass –el destí–. Hi viatgen soldats russos que estaven a Kíiv abans que el seu president, Vladímir Putin, decidís centrar els esforços a l'est d'Ucraïna, però també s'hi desplacen soldats jubilats des del 2012 que, segons la intel·ligència britànica, Putin ha tornat a reclutar per a aquesta batalla. "La gran batalla", en paraules de l'assessor presidencial ucraïnès Mikhaïlo Podoliak, que començarà imminentment al Donbass i Ucraïna està "preparada". I la ciutadania fuig d'aquesta zona, directament instada pel seu governador, que aquest diumenge ha posat a la seva disposició diversos trens i autobusos. "Evacueu! Les probabilitats de salvar-vos vosaltres mateixos i les vostres famílies de la mort russa disminueixen cada dia", deia dijous el governador de la província de Lugansk, Serhi Gaidai.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

De fet, tan clau és aquest combat definitiu que ara el govern ucraïnès ja no vol que el seu president, Volodímir Zelenski, entri en una negociació amb Putin, sinó que diu que això només passarà quan s'hagi disputat la batalla del Donbass.

Comboi militar rus detectat pel satèl·lit Maxar

L'est i el sud d'Ucraïna no deixen de ser un territori clau per a Rússia, que vol aconseguir un corredor terrestre des de la seva frontera fins a Crimea, i controlar també el mar d'Azov. Tot i que les tropes russes encara s'estan reagrupant, els bombardejos ja s'han intensificat. Aquest diumenge, coets russos han destruït una escola i diverses infraestructures a Lugansk i han colpejat l'aeroport de Dnipró. Hi ha hagut diversos bombardejos a la regió de Khàrkiv que han provocat dos civils morts, així com atacs constants a Mariúpol. També s'han elevat a 57 les víctimes mortals de l'atac a l'estació de Kramatorsk.

Per a Ucraïna, i així ho ha afirmat Podoliak, és fonamental repel·lir aquests atacs i fer retrocedir Rússia al Donbass per encarar amb més fortalesa la negociació. Precisament davant els "atacs imminents al Donbass i al sud", aquest diumenge l'alt diplomàtic de la Unió Europea Josep Borrell ha reunit el Comitè Militar de la UE i el Comitè Polític i de Seguretat. Aquest dilluns, serà el torn dels ministres d'Exteriors de la Unió Europea.

1.200 cadàvers a la regió de Kíiv

La regió de Kíiv torna a estar en poder d'Ucraïna, que a mesura que avancen els dies cada vegada comptabilitza més cadàvers en fosses comunes. Aquest diumenge, la fiscal general d'Ucraïna, Irina Venedíktova, ha afirmat que han trobat 1.222 cossos a la regió de Kíiv, tot i que no ha precisat si tots eren de civils. Alhora, les autoritats locals han informat que han trobat una nova fossa comuna amb desenes de cadàvers, aquest cop a Búzova, també a prop de la capital.

Ucraïna també centra esforços en evacuar els civils dels principals fronts de la guerra, i aquest diumenge s'han obert nou corredors humanitaris. De Mariúpol, però, només se'n pot sortir amb cotxes privats, i el comboi de la Creu Roja que hi estava intentant arribar ha hagut de fer marxa enrere perquè no es donaven les condicions mínimes de seguretat. Sí que van poder acompanyar una filera de vehicles amb unes 1.000 persones fins a Zaporíjia. Fins ara, l'ONU calcula que 4,5 milions d'ucraïnesos han fugit del país.

Zelenski: "Tot el projecte europeu, aquest és l'objectiu de Rússia"

La resposta de Zelenski a tot això ha sigut avisar de nou Europa que l'objectiu de Putin no només és Ucraïna, sinó "tot el projecte europeu". I, per al president ucraïnès, l'OTAN té una funció "molt clara": "Pressionar al màxim Rússia per restablir la pau". Ucraïna fa setmanes que demana un enduriment de les sancions i ha predicat amb l'exemple prohibint les importacions de Rússia.

Zelenski: "Tot el projecte europeu, aquest és l'objectiu de Rússia"

Zelenski ha parlat de les sancions amb el canceller alemany, Olaf Scholz, després de reunir-se aquest dissabte presencialment a Kíiv amb el premier britànic, Boris Johnson, i el canceller austríac, Karl Nehammer, que aquest dilluns viatjarà fins a Rússia per trobar-se també amb Putin. A la crida d'un augment de la pressió a Rússia s'hi ha afegit la muller de Zelenski, Olena Zelenska, que ha demanat una "resposta dura" del món democràtic "per demostrar que al segle XXI no hi ha lloc per matar civils i envair territori aliè".

stats