Internacional 16/06/2015

La UE, incapaç de fixar una política per distribuir els refugiats

Els ministres de l'Interior es reuneixen per acordar que siguin els caps d'estat els que acordin la política migratòria

Efe
2 min

LuxemburgEls ministres europeus de l'Interior han acordat avui dimarts treballar en els pròxims dies sobre la proposta de la Comissió Europea per al repartiment de demandants d'asil sense concretar si tindrà caràcter obligatori ni precisar xifres, una decisió que van deixar al proper Consell Europeu.

"Hem fet un primer pas sobre l'agenda d'immigració de la Comissió", ha declarat el titular italià de l'Interior, Angelino Alfano, que ha confirmat que les xifres del repartiment les discutiran els caps d'Estat i de govern de la UE, que es reuneixen en Brussel·les els propers 25 i 26 de juny.

El ministre alemany de l'Interior, Thomas de Maizière, que va comparèixer davant la premsa al costat de Alfano i al seu homòleg francès, Bernard Cazeneuve, després del debat que van tenir amb les altres delegacions europees, va confirmar que "encara no hi ha un resultat, però sí la convicció comuna que necessitem molt aviat una solució comú ".

De Maizière ha destacat que aquesta reunió ha permès que s'expressin els estats membres que, com Espanya, Portugal i diversos països de l'est, són escèptics amb la mesura de la Comissió i reclamen que tingui un caràcter voluntari i no obligatori, així com que Alemanya, França i Itàlia s'acostin posicions, encara que va reconèixer que encara queden molts detalls per aclarir.

Cazeneuve, per la seva banda, ha explicat que França, Alemanya i Itàlia estan d'acord que cal un dispositiu de reubicació de demandants d'asil, però també un altre de repatriació d'immigrants irregulars per motius econòmics. "Seguirem treballant en els pròxims dies per consolidar aquest projecte dins de la confiança", ha sostingut.

El ministre francès va dir a més que és important que aquests dispositius compten amb una implicació de la UE i s'articulin al voltant d'un "equilibri solidaritat-responsabilitat".

En una compareixença prèvia, Cazeneuve havia aclarit que la responsabilitat que ha d'assegurar Itàlia té a veure amb garantir una política de retorn d'immigrants irregulars i el registre en el seu territori dels demandants, per evitar que acabin en altres punts de la UE sense haver estat identificats a la seva arribada.

En aquest sentit, ha incidit que "a la UE hi ha regles que cal respectar, com la de l'espai sense fronteres interiors de Schengen i el reglament de Dublín".

stats