Internacional 22/06/2011

Centenars de persones s'enfronten pels carrers de Belfast per segona nit consecutiva

La policia considera que són els pitjors aldarulls a la zona en deu anys. Unionistes i republicans es culpen mútuament d'iniciar els atacs

Efe
2 min
La policia pren els carrers de Short Strand, a l'est de Belfast, per frenar la violència

BelfastRepublicans i unionistes van tornar-se a enfrontar ahir a la nit pels carrers de Belfast als voltants de Short Strand, un punt catòlic de l'est de la ciutat situat en una zona que és majoritàriament protestant.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La policia va xifrar en 700 persones els implicats en els aldarulls que van produir-se per segona nit consecutiva i que van deixar tres ferits. Un d'ells, un reporter gràfic de l'agència Press Association, va rebre un tret a la cama i va haver de ser hospitalitzat. Els altres dos va resultar ferits per cremades.

Els aldarulls són els pitjors que es registren a la zona en els darrers deu anys. Els participants van llançar bombes incendiàries, coets i petards contra els agents de la policia.

Dilluns hi va haver un primer brot de violència als carrers entre joves republicans i unionistes i també hi va haver un balanç de dos ferits per arma de foc.

El ministre principal d'Irlanda del Nord, Peter Robinson, i els seu segon, Martin Mc Guinness, van condemnar els fets, que van atribuir a una minoria "decidia a desestabilitzar les comunitats". "No se'ls permetrà que ens arrosseguin al passat", va afegir.

El Sinn Féin, antic braç polític de l'extingit Exèrcit Republicà Irlandès (IRA), ha culpat dels incidents un grup paramilitar, Força de Voluntaris de l'Ulster (UVF), que hauria iniciat l'atac als residents catòlics de Shord Strand.

L'alcalde de Belfast, Niall Ó Donnghaile, del Sinn Féin, va explicar que uns emmascarats i vestits amb robes de camuflatge van llançar un primer atac "premeditat" a la zona que va deixar diversos ferits entre els residents nacionalistes.

En canvi, el Partit Unionista de l'Ulster (UUP) va dir que van ser els catòlics els que van començar l'atac contra diverses cases de protestants a la zona.

stats