ESTATS UNITS
Internacional 15/07/2016

Un ultradretà es perfila per fer ‘ticket’ amb Trump

El governador d’Indiana, Mike Pence, ajudaria el candidat republicà a captar el votant conservador

Núria Ferragutcasas
2 min
Trump podria anunciar avui que el governador d’Indiana és el seu número dos en el ticket presidencial.

WashingtonDonald Trump es decanta per un vicepresident que complementi la seva candidatura a la Casa Blanca. Si es confirmen els rumors d’ahir als mitjans nord-americans, l’aspirant republicà anunciarà avui a Nova York que el governador d’Indiana, Mike Pence, serà el seu número dos en el ticket presidencial.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Pence és, segons els experts polítics, l’equilibri que necessita el magnat immobiliari novaiorquès: mentre que Trump és impulsiu, descarat i ideològicament flexible, el governador d’Indiana és disciplinat, respectuós i ultraconservador. A més, el seu perfil el pot ajudar a persuadir els votants conservadors, que encara desconfien de les seves credencials republicanes, i a governar si guanya les eleccions del novembre. Pence, de 57 anys, va ser congressista del seu estat 12 anys i, per tant, coneix molt bé Washington.

Conservador amb experiència

Aquest últim punt és important, ja que Trump és un nouvingut a la política i no té gaires amics al Congrés. Pence podria ser clau a l’hora de negociar el seu programa de govern amb els legisladors republicans.

“No és cap secret que sóc un gran fan de Mike Pence. Som molt bons amics i li tinc una estima molt alta”, va assegurar ahir el president de la Cambra de Representants, el republicà i excandidat a la vicepresidència ara fa quatre anys, Paul Ryan. Amb Pence, Trump podria reconciliar-se amb les elits d’un partit que encara està dividit sobre la seva candidatura.

De fet, ahir es van saber que alguns dels polítics republicans no són a la llista dels oradors que parlaran en la convenció republicana que se celebrarà la setmana que ve a Cleveland, Ohio. Tampoc hi seran excandidats presidencials ni la majoria dels seus rivals durant les primàries, entre ells John Kasich, governador de l’estat amfitrió.

Malgrat tot Pence també té els seus contres. Dirigeix un estat que no serà clau en les presidencials i és un polític impopular, menys d’un 40% dels ciutadans d’Indiana aproven la seva gestió. D’altra banda, l’any passat va aprovar la llei de la restauració de la llibertat religiosa, que va causar el rebuig d’associacions de drets civils i d’una gran part de la comunitat empresarial, tant de l’estat com de la resta del país. La legislació permetia, tot i que sense esmentar-ho, que els propietaris de negocis es neguessin a servir homosexuals. Finalment Indiana va aprovar una esmena per protegir aquest col·lectiu i apaivagar les crítiques i les crides a boicotejar l’estat.

Una opció amb riscos

Pence, un cristià evangèlic devot, també ha aprovat diverses restriccions a l’avortament i és un defensor d’un govern limitat i de la disciplina fiscal. Aquest advocat, nascut a Columbia, Indiana, és també afí al moviment ultraconservador Tea Party.

Si el seu caràcter i els seus valors són atractius per als votants més conservadors, poden ser, en canvi, un problema per als moderats. I, per tant, podria allunyar Trump del centre i complicar-li la cursa.

La campanya del milionari no va voler confirmar si l’escollit era Pence i va afirmar que res estava decidit. Tot i així, els mitjans ja ho donaven per fet. Altres opcions que sonaven eren les de l’exlíder de la cambra baixa Newt Gingrich o el governador de Nova Jersey, Chris Christie.

stats