Pròxim Orient
Internacional 31/10/2011

La UNESCO reconeix Palestina com a membre de ple dret

Els EUA havien amenaçat de tallar el finançament a l'organisme. La mesura posa pressió al Consell de Seguretat de l'ONU

Ara
1 min
Assemblea general de la UNESCO / Danica Biejljac

BarcelonaL'Assemblea de la UNESCO ha aprovat per 107 vots a favor, 14 en contra i 49 abstencions el reconeixement de Palestina com a membre de ple dret. L'organisme de caire cultural i científic de les Nacions Unides és el primer que fa aquest pas, després que al setembre el president palestí posés en marxa formalment la petició de reconeixement davant de l'ONU.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Israel s'oposa totalment a la iniciativa, i el representant dels Estats Units ha dit que és "contraproduent i prematur". Washington, que aporta el 22% del pressupost total de la UNESCO, ha amenaçat de tallar el finançament si s'accepta la proposta palestina.

La mesura s'interpreta com una forma de pressionar el Consell de Seguretat de l'ONU, que ha de valorar al novembre la petició davant l'Assembla General formulada pel president palestí, Mahmud Abbas, fa unes setmanes. L'administració Obama ja ha anunciat que farà servir el seu dret de veto. En el marc de la UNESCO, en canvi, els representants nord-americans no tenen capacitat de bloqueig.

stats