França confirma la mort del cervell dels atemptats

El president Hollande ordena la intensificació dels bombardejos contra l’Estat Islàmic a Síria i l’Iraq

“Gràcies a l’operació antiterrorista de la RAID i la BRI, avui sabem que Adelhamid Abaaoud, un dels cervells dels atemptats de divendres passat, és mort”. Així ho va anunciar ahir el primer ministre francès, Manuel Valls, davant l’Assemblea Nacional, després que la Fiscalia de la República confirmés que un dels dos terroristes morts durant l’assalt a Saint-Denis és aquest jihadista belga d’origen marroquí, nascut al suburbi Molenbeek-Saint-Jean, a Brussel·les.

“Abdelhamid Abaaoud ha tingut un rol determinant en aquests atacs”, va dir el ministre de l’Interior, Bernard Cazeneuve. Però també el podria haver tingut en d’altres. Des de la primavera la policia ha evitat sis atemptats terroristes dins el territori francès, dels quals “Abaaoud estaria implicat en quatre”, va detallar Cazeneuve. I sempre amb el mateix modus operandi : els atacs s’ideaven des de l’estranger, els jihadistes -de nacionalitat europea- s’entrenaven a Síria i després se’ls retornava a Europa per executar els atemptats.

Entre els quatre atacs en els quals Abaaoud estaria implicat, sense saber encara en quin grau, hi ha l’atemptat fallit contra l’església de Sainte-Thérèse de Villejuif, l’abril passat, i l’atac amb Kalàixnikov en un tren TGV que anava d’Amsterdam a París aquest agost.

“Europa s’ha d’organitzar per defensar-se de l’amenaça terrorista”, va proclamar Cazeneuve, que avui assisteix a un consell extraordinari de ministres de l’Interior i de Justícia de tots els països de la Unió Europea. A la reunió de ben segur s’hi abordarà la facilitat d’Abdelhamid Abaaoud -amb una ordre de detenció europea i internacional emesa per Bèlgica- per circular dins Europa, un fet que ha posat en evidència els serveis d’intel·ligència belgues.

“Cap país europeu, per on Abaaoud hauria pogut arribar a França, ens va comunicar la seva presència”, es va lamentar el ministre de l’Interior francès. De fet, Cazeneuve va explicar que no va ser fins dilluns que els van informar que el jihadista era a Europa i ho va fer un servei d’intel·ligència no europeu. Un dia més tard, la policia francesa va rebre la trucada d’un home que assegurava que havia vist Abaaoud. Va ser llavors quan es va decidir intervenir el telèfon de la cosina del terrorista. Les escoltes van guiar la policia fins a Saint-Denis, on el jihadista s’allotjava al número 8 del carrer Corbillon des de dimarts, 17 de novembre.

Ahir al vespre, l’alcalde de Saint-Denis, Didier Paillard, va rebre una autorització excepcional -l’estat d’emergència prohibeix les reunions multitudinàries- per organitzar una concentració a l’Estadi de França en homenatge a les 129 víctimes dels atemptats d’ara fa sis dies. “La vida ha de continuar”, va dir Paillard, però, malgrat la mort d’Abdelhamid Abaaoud, l’amenaça és latent i real tant a París com als seus extraradis: “L’amenaça encara és present i ho serà per una llarga temporada”, va afirmar Manuel Valls, en una entrevista a la cadena de televisió France 2. “La voluntat del president és anar fins al final d’aquesta guerra per destruir Daeix”, va dir Valls.

Més atacs sobre el terreny

“Ens enfrontem a una guerra nova, no convencional. Hi ha individus aïllats que poden atacar amb un ganivet, però sabem també que l’Estat Islàmic ha fet servir armes bacteriològiques a Síria”, va assegurar Valls, que va matisar que no hi ha cap “indici particular” sobre el risc de patir aquests atacs a França.

Així, el president francès, François Hollande, va ordenar en un nou consell restringit de Defensa intensificar les operacions militars ja iniciades contra l’Estat Islàmic sobre el terreny, a Síria i a l’Iraq.

Segons l’Observatori Sirià dels Drets Humans, en els últims bombardejos d’avions francesos a la ciutat de Raqqa han mort almenys 33 combatents de l’organització terrorista. Amb la reunió d’ahir, l’executiu pretenia fer balanç d’aquestes operacions i, en un comunicat, va fer saber que havia examinat “totes les mesures destinades a reforçar la protecció” dels francesos, així com les “modalitats del tractament diplomàtic” de la situació a Síria.

Abdelhamid Abaaoud, un belga lliurat a la causa de la jihad

Belga d’origen marroquí, nascut a Molenbeek-Saint-Jean, un suburbi de Brussel·les, Abdelhamid Abaaoud es va allistar a l’EI a principis del 2013. La seva aparició en vídeos i entrevistes publicats a la revista de l’organització jihadista el va convertir en una icona del mal a tot el planeta. Va ser en una d’aquestes intervencions on es va vantar d’anar i venir d’Europa a Síria sense problemes: “Puc anar als seus països, planejar operacions contra ells i marxar sense córrer riscos”. Repudiat pel seu pare, va segrestar el seu germà Younes i el va portar a Síria a combatre amb només 13 anys. Poc després dels atemptats del gener a París, se’l va considerar el cervell d’una cèl·lula jihadista desarticulada a Verviers (Bèlgica) a punt per atemptar a Europa.

Més continguts de