Internacional 27/05/2021

La variant índia ja suposa "potencialment fins al 75%" dels casos al Regne Unit

Londres es resisteix a confirmar l'obertura total el 21 de juny, com havia previst, davant un repunt de contagis

2 min
Matt Hancock, ministre de Sanitat del Regne Unit, durant la conferència de premsa d'aquesta tarda a Downing Street

LondresLa variant del covid identificada en primer lloc a l'Índia continua estenent-se al Regne Unit a un ritme que preocupa les autoritats sanitàries del país. El ministre de Sanitat, Matt Hancock, ha dit en roda de premsa aquest dijous a la tarda que les darreres dades mostren que almenys la meitat dels casos, i "potencialment fins al 75%" dels darrers que ja s'han registrat, corresponen a aquesta variant.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Les estimacions varien pel que fa a la proporció dels nous casos cada dia", ha dit. De fet, els números a què s'ha referit tenen una setmana. Dels positius que es detecten, només la meitat s'envien a l'anàlisi de la seqüència genètica, que en determina la variant. En qualsevol cas, la clau continua sent si aquesta és més contagiosa o no que les anteriors, i els científics no es posen d'acord. Podria, en tot cas, ser-ho fins al 40% més que la de Kent.

En conseqüència, i davant la nova versió de l'amenaça del covid, Hancock ha afirmat que és "massa aviat" per poder-se pronunciar sobre si el país podrà tornar a obrir completament el 21 de juny, tal com preveu el pla de desescalada del primer ministre Boris Johnson. El que és segur és que, en un mes, la variant ha passat de "ser una petita minoria fins a ser-ne la majoritària", segons ha confirmat aquest matí, a la BBC, l'epidemiòleg Neil Ferguson, de l'Imperial College, un dels homes clau que va forçar Johnson a decretar el primer confinament.

Per segon dia consecutiu, el Regne Unit ha superat aquest dijous els 3.000 casos diaris i ha arribat, en concret, als 3.542, unes xifres que no es veien des de mitjans d'abril, quan van començar a caure al voltant dels 2.000. Amb tot, l'augment dels contagis, esperat per la relaxació de les restriccions, continua en bona mesura concentrat en focus concrets. Es creu, a més, que el nombre creix, més enllà de la possible capacitat d'infecció més gran de la nova variant en circulació, entre altres raons, perquè s'ha augmentat més la capacitat de testeig. Aquest dimecres, per exemple, es van fer 1.132.061 testos.

El govern Johnson intenta combatre aquesta nova embranzinda de la pandèmia no només amb l'esmentat programa massiu de tests, sinó, també, amb l'ampliació dels elegibles per a la vacunació entre els focus més preocupants. De fet, dins d'aquest esforç, aquest dijous s'ha obert la campanya d'immunització a tothom a partir dels 18 anys a Irlanda del Nord, i s'espera que, a tot estirar, el 15 de juny s'hagi fet el mateix a la resta del Regne Unit.

Sobre l'efectivitat de les vacunes en relació amb la variant índia, les dades són prou tranquil·litzadores. De les 49 persones que hi ha hospitalitzades a Bolton, al nord d'Anglaterra, a prop de Manchester, un dels focus d'aquesta variant, només cinc havien rebut les dues dosis de la vacuna. En aquest sentit, la doctora Jenny Harries, cap del servei de salut pública d'Anglaterra, que ha comparegut amb Hancock, ha assegurat que les dades demostren l'efectivitat de les vacunes contra la variant B.1.617. Harries, de fet, ha assegurat que les vacunes trenquen la cadena d'infeccions, hospitalitzacions i morts.

stats