Coronavirus

La variant òmicron hauria doblat en 24 hores els contagis a Sud-àfrica

Les primeres anàlisis de l'OMS suggereixen que la malaltia és lleu per a vacunats i per a reinfectats

2 min
Una imatge del front marítim de Victoria i Alfred, a Ciutat del Cap, Sud-àfrica, habitualment concorreguda zona turística, aquests dies pràcticament deserta

londresEntre dimarts i dimecres, els contagis s'han pràcticament doblat a Sud-àfrica i han passat dels 4.373 detectats dimarts als 8.561 de dimecres, segons ha informat aquest dijous el ministeri de Sanitat. Diferents especialistes sud-africans consideren que el país està a l'inici d'una cinquena onada, que podria ser causada, en bona part, per la nova mutació òmicron, identificada la setmana passada. Amb tot, els mateixos especialistes es mostren cauts i resten a l'espera de més estudis per pronunciar-se d'una manera més concloent.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Hi ha la possibilitat que veiem una greu duplicació o triplicació dels casos a mesura que avanci la setmana", ha dit a l'agència Associated Press el doctor Nicksy Gumede-Moeletsi, viròleg regional de l'Organització Mundial de la Salut.

Amb tot, des de la mateixa OMS s'han emès també aquest dijous notícies esperançadores. La professora Anna von Gottberg, de la Universitat de Witwatersrand, a Sud-àfrica, ha assegurat en una compareixença especial en línia organitzada per l'agència internacional que no sembla que òmicron sigui més contagiosa que la variant delta. És més, les persones prèviament infectades amb una altra soca desenvoluparien símptomes lleus de la malaltia si es contagien amb òmicron. El mateix passaria amb les persones vacunades.

Des del Regne Unit, que dissabte passat va desfermar la histèria internacional a l'aïllar Sud-àfrica i altres països del sud del continent per frenar-ne l'escampada, arriben també notícies esperançadores, coincidents amb les de l'OMS. El professor Lawrence Young, catedràtic de virologia de la Universitat de Warwick, ha assegurat en declaracions a la BBC que "a Sud-àfrica s'està veient un nombre elevat de reinfeccions, fet que suposa que les infeccions prèvies amb covid-19 no protegeixen", però que "alhora hi ha cada cop més evidències que aquestes infeccions són lleus i que les vacunes sembla que protegeixen contra una malaltia seriosa". "Amb tot, encara és molt d'hora [per tenir dades definitives]", ha dit.

Fora de control

Sud-àfrica havia viscut un període de molt baixa transmissió a principis de novembre, amb una mitjana d'uns 200 casos nous cada set dies. Els contagis reportats aquest dijous corresponents a la jornada d'ahir suposen una taxa de positivitat del 16,5%, més de quinze punts en relació amb els nivells de principis de novembre. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que per sobre del 5% la pandèmia està fora de control.

Una anterior onada a Sud-àfrica va tenir lloc entre juny i juliol, quan es va arribar a un pic de contagis de fins a 20.000 casos diaris. Amb una població de 60 milions de persones, Sud-àfrica ha registrat més de 2,9 milions d'infeccions. Arran de la pandèmia, hi han mort 89.871 persones. El nivell de vacunació és, aproximadament, del 22%.

Les proves de PCR estàndard poden suggerir que un cas positiu és causat per la variant òmicron, però només una seqüenciació genètica completa ho pot confirmar. Per tant, encara és massa d'hora per saber amb certesa si la mutació és realment la responsable de l'augment exponencial de contagis al país.

stats