Un camió envesteix una multitud i mata quatre persones al centre d'Estocolm

La policia sueca creu que el detingut ahir, un home de 39 anys de l'Uzbekistan, és l'autor de l'atac. Aquest dissabte ha detingut una altra persona relacionada amb els fets

Un camió  va envestir la multitud i va impactar contra uns grans magatzems a primera hora de la tarda d'aquest divendres al centre d' Estocolm, a Suècia, i va deixar quatre morts i una quinzena de ferits.

La policia va arrestar de seguida un home al nord de la capital que  s'assemblava al conductor sospitós que es buscava –captat per les càmeres de seguretat–, i aquest conductor s'hauria identificat com l'autor de l'acció, segons el diari local 'Aftonbladet'. Aquest dissabte la policia ha assegurat que té la certesa que el detingut, un home de 39 de l'Uzbekistan, és l'autor de l'assalt, i ha arrestat una altra persona que podria estar vinculada als fets. 

Els mitjans locals, citant fonts policials, asseguren que al vehicle –un camió de cervesa que l'atacant va robar aquest divendres mateix agredint el propietari–  hi han trobat una bossa amb explosius

La policia creu que es tracta d'un atemptat terrorista i, de fet, l 'ús d'un vehicle de gran tonatge no és nou a Europa per causar la mort i el pànic.

"Hem controlat una sèrie de persones i fa poc temps en  vam arrestar  una en què estem especialment interessats. El detingut coincideix amb la descripció [ del sospitós buscat ] , cosa que fa que sigui d'interès per a la investigació" , va declarar aquest divendres  en roda de premsa Jan Evensson , de la policia d'Estocolm. 

Les càmeres de seguretat d'una de les botigues del carrer comercial van captar el moment de l'atac

El primer ministre suec, Stefan Löfven, que no era a la capital en el moment de l'atac, va dir des d'un primer moment que tot indicava que el camió que va envestir la multitud en impactar contra una botiga al centre d'Estocolm tenia l'objectiu de perpetrar  "un atac terrorista", tal com havien apuntat diverses fonts policials.

Fins a aquest moment ningú ha reivindicat l'acció.

Les autoritats policials del país van  interrogar aquest divendres dues persones en relació amb l'atac, tot i que això no vol dir que siguin sospitoses d'haver participat en l'atropellament. El portaveu de la policia sueca, Lars Byström, ha explicat que volen parlar "amb tothom que sàpiga alguna cosa sobre els fets i que val més fer-ho a comissaria que no pas en qualsevol altre lloc". El  metro, que havia anul·lat el servei, ja ha reprès l'activitat.

L'atropellament va tenir lloc a la zona comercial de Drottninggatan, al voltant de les 15.00 h. L'àrea afectada va ser  evacuada i acordonada. La policia també va ordenar  l'evacuació de l'estació central de tren i va cancel·lar totes les arribades i sortides de combois d'aquesta mateixa estació. Les autoritats van restringir la circulació a través del pont d'Oresund, a la frontera amb Dinamarca.

El camió utilitzat en l'atac havia sigut robat aquest divendres mateix al matí, segons ha fet saber el propietari del vehicle. Com a resposta a l'atac d'Estocolm, la policia noruega ha anunciat que anirà armada a les grans ciutats del país i a l'aeroport d'Oslo fins que se sàpiguen noves dades sobre l'incident. Les forces policials de Noruega no acostumen a portar armes.  

Aquest no és el primer atac per atropellament amb vehicles que té lloc a Europa. Fins ara n'hi ha hagut quatre, l'últim a  Londres, el 22 de març, que va deixar sis víctimes mortals, l'última de les quals avui. I abans ja hi havia hagut el de Berlín, el desembre del 2016, i el de Niça, a França, el juliol del mateix any.