Internacional 24/01/2020

Greus problemes de salut a Brumadinho un any després del trencament de la presa

La Fiscalia brasilera acusa d'homicidi l'exdirector de la minera Vale i 15 persones més

Sònia Sánchez
2 min
Una casa devastada pel riu de residus minerals.

BarcelonaInfeccions a la pell, diarrea, pèrdua de cabells, augment de les taxes d'avortament espontani, gastroenteritis, trastorns cardíacs, a més de problemes psicològics com depressió, ansietat i insomni. Són els símptomes que denuncien, un any després, els afectats pel trencament de la presa de Brumadinho, poble de l'estat brasiler de Minas Gerais, que va provocar la mort de 272 persones.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El 25 de gener del 2019 a les 12.28 h la presa de residus miners propietat de la minera Vale es va esberlar i va deixar anar 13 milions de metres cúbics de fang tòxic que van sepultar completament el poble de Brumadinho i van destruir 138 hectàrees de boscos autòctons –com 153 camps de futbol–, segons dades de Greenpeace Brasil. Plom, mercuri, cadmi i zinc en nivells 21 cops superiors als permesos van contaminar llavors el riu Paraopeba, del qual viuen 17 municipis i un total de 600.000 habitants.

Segons el Moviment d'Afectats per les Preses del Brasil (MAB), els efectes de salut que pateixen els habitants d'aquestes 17 poblacions són els mateixos que han estat reconeguts i catalogats per les autoritats sanitàries per als afectats del trencament de la presa de Mariana, que l'any 2015 va matar 19 persones i va contaminar el riu Doce, que abasteix 230 municipis de Minas Gerais i Espírito Santo.

Just quan es compleix un any de la catàstrofe de Brumadinho, encara hi ha 11 persones desaparegudes. Aquest dijous la Fiscalia del Brasil va presentar càrrecs per homicidi contra l'exdirector de la minera Vale SA i contra 15 persones més d'aquesta empresa i de l'alemanya TUV SUD, que era responsable de la inspecció i auditoria de la presa. La denúncia acusa també les dues empreses de delictes mediambientals.

"Vale, amb el suport de TUV SUD, va produir una gran quantitat d'informació tècnica sobre diverses preses de la seva propietat que gestionava i que estaven internament reconegudes com a preses amb un risc inacceptable", va denunciar el fiscal del cas, William Garcia Pinto Coelho, que va acusar la minera d'ocultar "sistemàticament i deliberadament" informació sobre la seguretat de les seves preses. La minera Vale va emetre un comunicat per manifestar la seva "perplexitat" amb els càrrecs i per assegurar que les causes de l'accident no han estat encara determinades de manera definitiva.

Mobilitzacions contra "un crim anunciat"

Des de dilluns passat, centenars de persones recorren l'estat de Minas Gerais, des de la ciutat interior de Pompéu, en una marxa que s'acabarà dissabte a Brumadinho, a uns 200 quilòmetres de distància, en una gran manifestació i un acte d'homenatge a les 272 víctimes mortals del desastre.

En els actes de protesta d'aquesta setmana hi han participat també afectats pel trencament de la presa de Mariana el 2015, que han advertit als de Brumadinho sobre el que els espera. "Em van hospitalitzar dos cops amb gastroenteritis i la meva jove va patir dues faltes, una de tres mesos i l'altra de cinc mesos. Això era la meva realitat, però quan vaig recórrer les comunitats properes per ajudar a elaborar el pla municipal de salut, vaig veure que no només era la meva família: a tothom li estava passant el mateix", explicava Marcia Maria Lima, membre del MAB a la conca del riu Doce.

El MAB lidera les mobilitzacions i denuncia des de fa temps que el desastre de Brumadinho va ser "un crim anunciat", ja que l'empresa Vale –propietària també de la presa de Mariana– era conscient del "l'alt risc de trencament" de la presa. La caravana d'afectats ha visitat també aquests dies una seu de l'Agència Nacional de Mines on va demanar que es canviï el model d'explotació minera del país. "Volem denunciar el patró de violació dels drets humans a les grans empreses mineres", denunciava Soniamara Maranho, de la coordinadora del MAB.

stats