LLUITA TERRORISTA
Internacional 31/03/2016

De Verniers a Molenbeek, la cèl·lula que ha sacsejat Europa

El vincle entre els atemptats de París i Brussel·les és un grup de jihadistes que es desfà i es refà

Marta Rodríguez
2 min
Operació policial el novembre passat per trobar Salah Abdeslam a Molenbeek.

BarcelonaDel Bataclan a Zaventem. De París a Brussel·les. 130 dies i una cèl·lula jihadista amb una gran facilitat per reconstruir-se després de cada acció kamikaze o d’una operació policial. El vincle entre els atemptats de la capital francesa -del 13 de novembre de l’any passat- i de la belga el 22 de març passat tenen en comú el seu nucli a Verviers, una localitat valona a l’est de Brussel·les, a tocar de la frontera alemanya. Aquí, Abdelhamid Abaaoud crea un grup terrorista multinacional que és mig desmantellat el 15 de gener del 2015, tan sols una setmana després de l’assalt a la revista Charlie Hebdo.

Poc després, la policia belga localitza un apartament a Verviers on s’amaguen els jihadistes i on se sospita que estan ja preparats per a un atac imminent, d’una magnitud similar al de París. El resultat: dos jihadistes morts, cinc detinguts i nou fugats, entre els quals Abaaoud, un belga retornat de Síria.

Reconstrucció

La pista d’Abaaoud reapareix a Atenes, quan també al gener detenen un company seu i li troben un ordinador amb notes sobre possibles atacs. Però no hi ha rastre d’ell, que aprofita el temps reconstruint la cèl·lula, amb companys de Verviers i amb altres que, com ell, són veïns de Molenbeek, el barri brussel·lès vinculat amb molts dels atemptats comesos a Europa, incloent-hi els de Madrid de l’11-M.

En aquest punt sorgeix una peça clau: Salah Abdeslam, l’encarregat de la logística dels atemptats a París del 13 de novembre. Quatre jihadistes ataquen l’Estadi de França; tres, la sala Bataclan, i tres més, les terrasses del centre de la ciutat. En total, 131 morts i molts ulls mirant cap a Bèlgica, on se sap que ha fugit Abdeslam. Cinc dies més tard, la policia mata Abaaoud i un còmplice a Saint-Denis, prop de París.

A Bèlgica, Abdeslam intenta refer un grup amb l’ajut de Najim Laachraoui i Khalid al-Bakraoui, que l’havien ajudat en la logística a París i que estan organitzant els atacs a l’aeroport i el metro de Brussel·les, amb el germà de Khalid, Ibrahim, entre d’altres. La decisió d’atemptar el 22-M es precipita amb la detenció de Salah Abdeslam el divendres 18 en un pis de Molenbeek.

stats