Internacional 15/02/2015

Incidents aïllats en les primeres hores de l'alto el foc a Ucraïna

Kíev i els rebels pro-russos s'acusen mútuament de no respectar la treva. A Debàltseve els separatistes diuen que no aturaran els atacs

Ara / Agències
3 min
Pro

Kíev / DonetskL'alto el foc a l'Est d'Ucraïna que ha entrat en vigor aquesta matinada està sent respectat arreu del país, excepte alguns incidents aïllats de què Kíev i els rebels s'acusen mútuament. Els corresponsals de Reuters destacats a Donetsk acrediten que els bombardejos s'han aturat a la mitjanit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Dos civils han mort per un bombardeig d'artilleria en una ciutat de la regió rebel de Lugansk, a l'est d'Ucraïna, mitja hora després d'haver entrat en vigor l'alto el foc, tal com informa Guenadi Moscal, cap de l'administració regional fidel a Kíev. Segons aquesta versió, els rebels van llançar trets d'artilleria que van provocar l'esfondrament d'una casa que va sepultar un home de 87 anys i una dona de 69. La població atacada és Popasnoe, a la regió de Lugansk, pròxima a Debàltseve, enclavament estratègic controlat per les tropes ucraïneses però envoltat pels rebels pro-russos. És precisament en aquesta ciutat, a mig camí entre Donetsk i Lugansk, on es concentra a hores d'ara un dels principals punts calents del conflicte, perquè els rebels hi han encerclat un contingent de l'exèrcit ucraïnès. Els rebels han advertit que no aturaran les hostilitats a la ciutat "perquè és territori nostre, territori intern: els combats s'aturaran només al front", ha dit un comandant rebel a Reuters.

A la resta del país l'alto el foc s'està "respectant en general", segons ha assegurat el govern de Kíev. Cap soldat ha mort des de l'entrada en vigor de la treva. El responsable del ministeri de Defensa de l'autoproclamada república popular de Donetsk, Eduard Basurin, ha informat, també, que en les zones controlades per les milícies en aquesta regió es respecta en termes generals la treva, excepte al costat de Debàltseve. "En general s'observa la treva, tot i que a Debàltseve hi ha trets d'artilleria contra les nostres posicions. També es dispara contra Uglegorsk", ha dit, per afegir que a la resta de les zones rebels la situació és "tranquil·la".

En una intervenció televisada al país, el president ucraïnès, Petró Poroixenko, ha dit que ha ordenat a les seves tropes aturar els combats i que espera que "l'última oportunitat per engegar un procés complicat i llarg de pau per a un acord polític no sigui malbaratada". "Vull la pau i jo, comandant suprem, ordeno a les Forces Armades d'Ucraïna, a la unitat de la Guàrdia Nacional, el ministeri de l'Interior i el Servei de Seguretat cessar el foc a les 00.15 hores del 15 de febrer".

El secretari d'Estat nord-americà John Kerry, ha trucat el seu homòleg rus, Sergei Lavrov, per instar-lo a respectar els acords de Minsk i ha mostrat la seva preocupació per la situació a Debàlsteve.

Calma tensa

Poc abans, el portaveu del comandament militar ucraïnès, Vladislav Selezniov, ha informat en conferència de premsa que en les primeres hores de l'alto el foc hi ha hagut incidents aïllats, però que més tard han cessat els combats. "Des de les 00.00 hores, a la zona de la campanya militar, en general es respecta el règim d'alto el foc, hi ha trets localitzats, no de forma sistemàtica", ha assenyalat. "Des de les 03.00 no hi ha hagut cap tipus de trets", ha afegit el portaveu.

L'acord del cessament de les hostilitats va pactar dijous passat a la cimera celebrada a Minsk pels presidents d'Ucraïna, Petro Poroshenko; Rússia, Vladímir Putin; França, François Hollande, i la cancellera alemanya, Angela Merkel. L'alto el foc és el primer dels tretze punts del pla de resolució del conflicte a les regions orientals ucraïneses de Donetsk i Lugansk. Des que va esclatar, l'abril de l'any passat, ja hi ha hagut més de 5.000 morts, entre combatents i civils. Només dissabte, dia previ a l'entrada en vigor de la treva, tres civils van morir i 13 més van resultar ferits a Donetsk, segons la versió dels rebels pro-russos, que n'han culpat l'exèrcit ucraïnès.

stats