Internacional 17/04/2015

El vídeo d'un atac químic a Síria fa plorar els representants de l'ONU

Les imatges mostren tres criatures de curta edat a qui els metges no poden salvar

Cristina Mas
3 min
Captura d'un vídeo de l'atac químic difós per Protecció Civil Siriana.

BarcelonaEl vídeo de les conseqüències d'un suposat atac químic al nord-oest de Síria ha commocionat els membres del Consell de Seguretat de l'ONU. L'enregistrament, de fa un mes, mostra tres infants de curta edat inconscients a qui els equips mèdics d'un hospital de campanya de la ciutat d'Idlib intenten reanimar sense èxit (podeu veure el vídeo clicant aquí, advertim que les imatges són molt dures). L'aspecte de les víctimes és compatible amb un atac amb clor.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'ambaixadora dels Estats Units davant l'ONU, Samantha Power, ha descrit la reunió com "molt emotiva" i ha assegurat que els responsables seran perseguits. El règim sirià titlla el vídeo de propaganda i ha negat tota responsabilitat en l'atac, al poble de Sarmin –als afores d'Idlib–, sota control ara de les forces opositores, però el personal mèdic de l'hospital ha declarat davant el Consell que abans de l'atac van sentir el so d'helicòpters militars, dels quals només disposa l'exèrcit sirià lleial al règim de Baixar al-Assad. Després dels helicòpters es va sentir una explosió i es va notar una forta olor de lleixiu.

Segons el personal mèdic, les tres criatures que es veuen al vídeo tenen un, dos i tres anys, i els adults que hi apareixen són la seva àvia i els seus pares.

En declaracions a la BBC, Zaher Sahloul, president de la Societat Mèdica Sírio-americana, que va participar a la reunió, ha assegurat que els representant de l'ONU van quedar impactats per les imatges. "Alguns ploraven. Estaven visiblement afectats pel que van veure als vídeos i pel que van sentir, molts d'ells van abandonar el llenguatge diplomàtic i molts van dir que era vergonyós i que els responsables haurien de ser portats davant la justícia". En la reunió també es va plantejar que "l'Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ) hauria d'obrir una investigació ràpida i seriosa".

Power ha declarat que "si hi havia ulls sense llàgrimes a la sala, jo no els vaig veure", i ha afegit que "el llarg braç de la justícia actua molt més lentament del que tots voldríem, però aquest document serà utilitzat un moment o un altre en un tribunal".

L'atac a Sarmin es va produir pocs dies després que el Consell de Seguretat aprovés una resolució que condemnava l'ús de tòxics químics, com el clor, en el conflicte de Síria.

El règim sirià es va comprometre per mediació de Rússia en un acord per lliurar el seu arsenal químic a l'OPAQ –després de l'atac de l'agost del 2013 al districte de Goutha Oriental, a la perifèria de Damasc– que va evitar una intervenció nord-americana contra Damasc, després que Obama hagués fixat l'atac contra civils amb aquest armament. Rússia, el principal aliat del règim sirià al Consell de Seguretat sempre ha vetat una condemna a Al-Assad per aquest fet.

Denúncia de Protecció Civil de Síria

El vídeo va ser difós per Protecció Civil de Síria, una ONG que treballa sobre el terreny per rescatar les víctimes de la violència, sobretot dels barrils bomba llançats per l'aviació siriana. L'ONG, que no s'identifica amb cap dels bàndols, ha denunciat recentment que en les últimes setmanes s'han llançat 14 barrils explosius que contenien armes químiques en cinc atacs diferents sobre els civils d'Idlib. El personal sobre terreny –coneguts com a Cascos Blancs per l'uniforme de protecció que porten– ha detectat "el mateix patró que a Damasc el 2013 i a Hama el 2014, quan el règim va incrementar els atacs letals amb armes químiques davant els avenços dels grups opositors". L'ONG reclama a l'ONU que "actuï urgentment per evitar una tragèdia civil massiva".

"L'últim cop que vam veure aquest ús continuat d'agents químics va ser a l'atac a Goutha Oriental el 2013, quan van ser assassinades 1.429 persones. No ens podem arriscar que una cosa així torni a passar", ha declarat Majd Khalaf, membre dels Cascos Blancs. "Fa només unes setmanes que l'ONU va prohibir l'ús de clor i es va comprometre a actuar si això no es respectava. Amb cada atac que no s'investiga la línia vermella es converteix en una llum verda per a una massacre massiva. Ens cal una zona d'exclusió aèria ara mateix. Quantes més cares de cera de criatures sirianes gasejades fins a la mort hem de veure fins el món actuï per protegir els civils. Si els líders de l'ONU poguessin veure el que veig jo només un dia estarien empesos a actuar".

stats