Una vintena de malalts d'Ebola fugen d'un hospital de Libèria

Familiars dels infectats els ajuden a marxar farts de no poder-los veure

Una vintena de malalts d'Ebola han fugit del centre d'aïllament on estaven sent tractats, després que una multitud ataqués les instal·lacions, en un suburbi popular i densament poblat de Monròvia, la capital de Libèria.

Les preocupacions de les autoritats locals passen ara per localitzar els malalts perquè no escampin la infecció en un país que la setmana passada va declarar l'estat d'emergència per tractar de frenar un brot que ja ha matat 1.145 persones, segons les últimes dades facilitades per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a l'Àfrica occidental.

Els fets van passar dissabte a la nit, en un centre del barri de West Point, quan un grup de veïns va irrompre a l'edifici. El diari local ' Front page of Africa' ha recollit el testimoni de familiars dels pacients que, farts de no poder accedir al recinte, tancat per la quarantena, van forçar l'entrada i van amenaçar amb pals el personal per facilitar la fugida dels infectats. Almenys 17 van aconseguir marxar i no se sap on són. "L'Ebola no existeix", cridaven.

El centre està gestionat com una iniciativa pròpia per la infermera Sam Tarplah , que va adonar-se que molts dels casos sospitosos no tenien un lloc adequat per estar en aïllament i evitar així encomanar el virus. Els pacients estaven aïllats en diferents habitacions, ha explicat aquesta sanitària, que ha informat que en aquell moment hi havia 20 ingressats.

El rotatiu liberià explica els problemes que troba la població de Monròvia per rebre atenció contra l'Ebola. "El meu home va trucar [als serveis mèdics], jo vaig trucar, el seu germà va trucar, les tietes. Tothom va trucar a diferents números però ningú va venir quan la malaltia ja es veia greu. El vam deixar a l'habitació, plorant. Però des de les cinc de la matinada no hem sentit cap més crit i no sé què li passa", relata Konah sobre el cas d'un familiar seu que va acabar morint sense assistència. Les anàlisis post mortem van confirmar que la víctima havia contret el fatal virus.