Internacional 31/10/2013

Violen una noia de 16 anys i els condemnen a tallar la gespa de la comissaria

Centenars de persones es manifesten a la capital de Kènia per protestar contra la passivitat policial davant la violència sexual

Efe
2 min

NairobiCentenars de persones s'han manifestat aquest dijous davant la seu de la policia a Nairobi per reclamar justícia per a l'adolescent violada per un grup de sis homes a Kènia. Tres dels homes van ser detinguts però van ser alliberats després de tallar la gespa de la comissaria. Els manifestants han lliurat a la policia una petició amb més d'un milió de signatures per exigir un "càstig exemplar" per als violadors.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Liz, pseudònim sota el qual es protegeix la identitat de la menor, de 16 anys, tornava del funeral del seu avi el passat 26 de juny quan sis homes la van assaltar, van fer torns per abusar d'ella i, finalment, la van llançar a una latrina de 6 metres de profunditat. Aquest dimecres una altra menor, de 12 anys, ha estat víctima d'una nova violació en grup a la mateixa zona del país, segons el diari 'Daily Nation'.

La marxa d'avui, tot i que organitzada per protestar contra la peculiar condemna aplicada als violadors, s'ha convertit en un acte de denúncia genèrica contra la violació de dones, una xacra en aquest país africà que persisteix enmig de la impunitat i la passivitat policial. "Dels supervivents de la violència sexual, qui se n'ocupa?", es llegia en un cartell. "Justícia" ha estat la paraula més repetida entre les manifestants, la majoria dones, que han fet onejar banderes confeccionades amb calces i samarretes amb el lema 'Justícia per a Liz'.

Sota el lema 'Manteniu-vos allunyats de les nostres calces', la protesta ha estat organitzada per Africaunite, plataforma que agrupa nombroses organitzacions que lluiten contra la violència masclista. Entre aquestes hi ha Avaaz, impulsora de la protesta per internet que ha aconseguit recollir, arreu del món, les signatures lliurades aquest dijous a la policia. "La d'avui és una mesura radical per cridar l'atenció de l'estat", ha explicat la directora executiva de Africaunite, Saida Ali.

Quatre mesos després de l'agressió, Liz continua confinada en una cadira de rodes per una lesió de columna i ha desenvolupat una fístula obstètrica. Agents del districte de Busia, fronterer amb Uganda, van arrestar tres dels sospitosos l'endemà de la violació, però van ser alliberats en qüestió d'hores, després de ser castigats a tallar la gespa del recinte policial.

stats