HAWAII
Internacional 17/05/2018

Una erupció explosiva del volcà Kilauea llança cendra a 9.000 metres d'altitud

Més de 1.700 persones han hagut de ser evacuades de casa seva

Ara
2 min

BarcelonaEl volcà Kilauea, un dels més actius de Hawaii, ha registrat aquest dijous una nova erupció explosiva que ha llançat cendra a més de 9.100 metres d'altitud per sobre de l'Illa Gran. Les poderoses explosions poden llançar "blocs balístics" de la mida de petits cotxes a una distància de més d'un quilòmetre i projectils de la mida de pedres a fins a 19 quilòmetres, segons ha advertit el Servei Geològic dels Estats Units (USGS, per les seves sigles en anglès).

L'USGS ja va elevar dimecres a alerta roja (erupció imminent) el nivell d'advertència davant l'erupció del volcà Kilauea, que en l'última setmana ha provocat el trasllat de milers de persones de casa seva. De fet, més de 1.700 persones han hagut de ser evacuades des que el volcà va entrar en erupció i unes 40 estructures i dotzenes de cases i cotxes han resultat destruïts. Sobre l'illa hi ha vigent una alerta d'aviació que adverteix els pilots perquè evitin el núvol espès de cendres.

El president dels Estats Units, Donald Trump, va titllar divendres passat la situació de "gran desastre" després de diversos dies d'activitat volcànica i després que el mateix governador hawaià, David Ige, l'hi demanés.

Des de la seva entrada en erupció a principis d'aquest mes, s'han obert fins a 20 esquerdes a la zona propera al volcà, segons indica el diari local 'Honolulu Star-Adviser'.

El volcà Kilauea va entrar en erupció després de diversos dies de terratrèmols de magnitud 5 a la zona. Aquest volcà està ubicat al sud-est de l'illa de Hawaii, que, situada a l'extrem sud-oriental de l'arxipèlag, és la més gran del conjunt, i en la qual viuen unes 185.000 persones.

stats