Internacional 30/01/2014

Washington exigeix al règim sirià que no retardi l'entrega de l'arsenal químic

L'Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ) ha advertit que el pla establert no complirà els terminis previstos

Efe
1 min

Varsòvia / WashingtonEl secretari de Defensa dels Estats Units, Chuck Hagel, s'ha mostrat preocupat aquest dijous pel retard en el procés d'entrega de les armes químiques de Síria per ser destruïdes. Hagel ha demanat al seu homòleg rus, Sergei Shoigu, que se sumi a la pressió a Damasc i ha instat el govern sirià a intensificar els esforços per destruir l'arsenal.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ) ha advertit que el pla establert per destruir tot l'arsenal durant la primera meitat del 2014 pot patir retards a causa dels problemes de seguretat i de la complexitat del procés.

El portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney, ha recordat que és responsabilitat del règim sirià el transport segur de les armes per procedir a la seva destrucció. "Ens unim a l'OPAQ per demanar al règim que les seves obligacions i compromisos internacionals es compleixen", ha apuntat Carney.

Un procés complex

El pla acordat entre Rússia, els EUA i Síria contempla l'evacuació del material químic des del port de Latakia cap al vaixell militar 'Cape Ray', al sud d'Itàlia, on l'arsenal ha de ser neutralitzat.

Posteriorment, els residus seran tractats per empreses privades escollides per l'OPAQ. Entre les 14 empreses candidates hi ha l'empresa catalana Sita Iberica, que podria destruir els residus a la planta incineradora de Constantí.

stats