PAÏSOS BAIXOS
Internacional 10/12/2016

El xenòfob Geert Wilders, culpable pels seus insults als marroquins

El líder de la ultradreta holandesa titlla de "bogeria" la sentència

Laia Forès
2 min
El líder de la formació d’extrema dreta Partit per la Llibertat (PVV) en la seva compareixença al judici, al novembre.

Brussel·lesEl líder de l’extrema dreta holandesa, Geert Wilders, va prometre als seus seguidors en un míting el 2014 que treballaria per reduir el nombre de magribins al país. “¿Voleu menys marroquins?”, va preguntar al públic. Davant la resposta positiva dels seus seguidors, Wilders els va prometre que se n’ocuparia. Un tribunal holandès el va declarar ahir culpable d’insults als marroquins i incitació a la discriminació, però el va absoldre del delicte d’incitació a l’odi.

La sentència, que Wilders pot recórrer, és simbòlica: el declara culpable però el tribunal no li imposa cap multa ni cap pena de presó. Malgrat els seus insults públics als marroquins, els jutges no han actuat amb severitat i han preferit emetre una sentència de perfil baix que evita que el líder del Partit per la Llibertat (PVV) en surti indemne, però alhora no té conseqüències reals per a Wilders, que aspira a convertir-se l’any que ve en primer ministre.

Límits a la llibertat d’expressió

El líder populista s’enfrontava a una pena de dos anys de presó i una multa de 20.000 euros. La fiscalia havia demanat almenys una multa de 5.000 euros però els jutges consideren que el fet de declarar culpable el polític ja és prou càstig. A la sentència, el tribunal va voler deixar clar que “els polítics no estan per sobre de la llei” i va subratllar que la llibertat d’expressió “té uns límits”, especialment en el cas dels polítics. La sentència també subratlla que les paraules del populista contra els marroquins eren “insultants i degradants”.

Geert Wilders, conegut per les seves polèmiques afirmacions contra l’Alcorà i els musulmans, va reaccionar amb ira a la sentència, que va qualificar de “bogeria”. L’ultradretà va titllar de “polític” el judici i va carregar contra els tres jutges en un vídeo difós a YouTube. “Tinc un missatge per als jutges que m’han condemnat: heu restringit la llibertat d’expressió de milers d’holandesos i, per tant, els heu condemnat a tots”, afirmava el líder del PVV.

Al vídeo, difós en anglès, Wilders assegura que no és racista amb arguments que posen en dubte la seva afirmació. “Els marroquins no són una raça. La gent que els critica no és racista”, afirma. Al vídeo, el populista acaba advertint que ningú el podrà fer callar. “I no em podreu aturar”, avisa.

La sentència implica per a Wilders tenir antecedents penals però això no li impedeix presentar-se a les eleccions ni seguir exercint com a polític. De fet, Holanda celebra al març eleccions generals, i les últimes enquestes d’intenció de vot situaven el PVV com la força més votada, tot i que lluny de la majoria absoluta. El partit de l’actual primer ministre, el liberal Mark Rutte, cauria a la segona posició i perdria gairebé la meitat dels diputats al Parlament dels 40 que té actualment. Alguns partits ja han dit que no formaran coalició amb Wilders.

stats