Internacional 05/03/2015

La Xina anuncia "càstigs durs" pels que contaminin sense autorització

El govern ha sancionat aquest any 350 empreses per emissions o abocaments clandestins

Efe
2 min
Una imatge del centre de Pequín, un dia clar de sol (a dalt) i amb la capa espessa de la contaminació. KIM KYUNG-HOON / REUTERS

PequínEl primer ministre xinès, Li Keqiang, ha afirmat avui que la lluita contra la contaminació seguirà essent una de les prioritats del seu govern, i ha promès durs càstigs contra les empreses o particulars que incompleixin les lleis mediambientals amb excessius nivells de contaminació o abocaments.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Hem de donar durs cops als culpables d'abocaments i emissions clandestines perquè paguin un alt preu per això", ha afirmat Li en el seu discurs anual sobre la tasca del govern i els objectius per al 2015, llegit davant els 3.000 membres de l'Assemblea Nacional Popular.

El cap de govern ha avançat també que exigirà "de manera estricta responsabilitats als que es mostrin indulgents" amb les violacions de les lleis mediambientals, per tal que tots ells "siguin castigats com es mereixen".

Les advertències de Li coincideixen en un moment en què la contaminació de grans ciutats xineses com Pequín s'ha convertit, juntament amb la corrupció, en una de les grans preocupacions de la societat. "Hem de treballar sense dilació per aconseguir sense falta que els cels romanguin blaus", ha subratllat el primer ministre en un dia en què Pequín va tornar a clarejar amb gran 'smog' [boira], i els meteoròlegs van advertir d'alts índexs de contaminació pesada en l'aire de la capital.

La Xina està commocionada per la publicació a internet d'un vídeo per conscienciar sobre el greu drama de la contaminació al país, produït per l'ex periodista xinesa Chai Jing i que en pocs dies s'ha convertit en viral, amb més de 150 milions de visionats en tot just una setmana. El vídeo, titulat 'Under The Dome' ('Sota la cúpula'), ja ha estat comparat per molts amb el famós llargmetratge d'Al Gore "La veritat incòmoda", pel poder de tots dos per sacsejar consciències i denunciar greus problemes mediambientals.

El principal organisme de protecció ambiental xinès va anunciar dimarts que des de començaments d'any ha sancionat més de 350 empreses per emissions o abocaments contaminants en els dos primers mesos d'aplicació de la reforma de la llei de Protecció de Medi Ambient.

D'aquestes 350 empreses, el govern va penalitzar diàriament a una quinzena de companyies que van haver d'abonar, en total, multes per un valor d'un milió d'euros durant els dos primers mesos de l'any.

stats