Internacional 15/06/2020

Preocupació per la ràpida expansió dels contagis a Pequín

El govern acomiada tres alts funcionaris per haver fallat en la contenció del coronavirus

Francesc Millan
3 min
Personal de seguretat fent guàrdia en un dels controls instal·lats en una àrea residencial a prop del mercat de Yuquan, de Pequín, on s'ha detectat un nou brot

BarcelonaSi consultem una cronologia d’aquesta pandèmia veurem que la Xina sempre ha anat per davant. Per ordre lògic com a origen d’aquest nou coronavirus, va ser el primer país a prendre mesures extraordinàries: tancar ciutats, confinar milions de persones, construir hospitals de campanya... També va ser un dels primers països a controlar la corba i tornar a la -nova- normalitat després de la primera sacsejada del covid-19. I ara el gegant asiàtic podria ser pioner una altra vegada. En aquest cas, a patir una segona onada de la malaltia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La situació que es viu a la capital xinesa, a Pequín, preocupa. El cap de setmana les autoritats van detectar un brot al gran mercat central de Xinfadi, el principal de la ciutat, el més gran de l’Àsia i on treballen diàriament més de 10.000 persones. Des de llavors el degoteig de nous contagis ha sigut constant i ahir, a l’hora de tancar aquesta edició, l’Organització Mundial de la Salut informava que ja hi havia més de 100 casos confirmats en relació a aquest nou brot de covid-19 que ha posat fi a 56 dies sense que la capital xinesa informés de cap cas de la malaltia. “Fins i tot els països que han demostrat capacitat de suprimir la transmissió, tots i tothom hem d’estar alerta davant un possible rebrot”, recordava ahir el director de l’OMS, Tedros Adhanom, que porta dies subratllant aquest discurs. L’OMS continua investigant l’origen, i també l’abast, d’aquests nous casos i ahir no hi havia “cap resposta clara”.

Resposta contundent

En canvi, el govern de Xi Jinping sí que té ben clara una cosa: no vol que el mercat de Xinfadi sigui una segona part de Wuhan, l’origen del nou coronavirus que ha arribat a tot el planeta i ha provocat ja més de 7 milions de contagis i més de 400.000 morts. Per aquest motiu, les autoritats han reaccionat amb rapidesa i amb contundència. “Pequín ha entrat en un període extraordinari”, deia diumenge el portaveu de la ciutat, Xu Hejian.

Hores després totes les llars de Pequín rebien un avís, ja fos mitjançant trucades telefòniques, SMS, xarxes socials o fins i tot a través de visites de funcionaris dels comitès veïnals. El missatge era aquest: “D’acord amb els requisits de la campanya de prevenció i control del covid-19, Pequin farà proves de coronavirus a totes les persones que hagin estat al mercat de Xinfadi en algun moment des del 30 de maig o hagin tingut contacte amb algun dels seus treballadors. Si és el seu cas, li demanem que ho notifiqui al seu comitè veïnal, cooperi i vagi als centres designats per fer-se la prova”.

També s’han tancat una desena d’àrees residencials al voltant d’aquesta instal·lació i han acomiadat de manera fulminant tres funcionaris per no haver impedit que el covid-19 reaparegués a la ciutat.

A les xarxes socials el neguit és palpable. El nou rebrot és el tema estrella de les converses d’aquests dies, i als carrers el panorama també ha canviat. La premsa de la regió explica que les mesures de protecció i prevenció tornen a ser més presents que mai, després d’una setmana en què es va rebaixar el nivell d’alerta i, per exemple, les mascaretes ja no eren obligatòries als carrers de Pequín. A la resta del país també s’han intensificat les mesures: diverses províncies han decretat quarantenes de dues setmanes per a les persones que arribin dels districtes afectats de la capital xinesa i algunes ciutats aconsellen als seus residents que evitin desplaçar-se a Pequín si no és estrictament necessari.

En plena guerra amb els Estats Units de Donald Trump, que acusen el govern xinès d’haver provocat la pandèmia quan va silenciar els primers casos de coronavirus l’any passat, el règim xinès intenta donar una imatge de màxim rigor i fermesa davant de qualsevol repunt. La seva imatge internacional, que ha sortit reforçada amb la pandèmia, torna a estar en joc.

stats