La Xina evita posicionar-se davant la guerra d'Ucraïna mentre la UE li retreu "l'equidistància"

Els líders de les institucions europees demanen a les autoritats de Pequín que escoltin Zelenski

2 min
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, amb el president de la Xina, Xi Jingping.

Brussel·les"L'equidistància no és suficient, cal involucrar-se activament per la pau", ha dit la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, a les dues màximes autoritats xineses en una breu i directa cimera virtual en què també han participat el president del Consell Europeu, Charles Michel i el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell. Les expectatives de la trobada telemàtica ja eren molt baixes. El simple fet que s'hagin pogut intercanviar opinions contraposades en un context de deteriorament de les relacions entre Brussel·les i Pequín ja és més del que alguns haurien esperat, però tot i així, l'objectiu a Europa és aconseguir que la Xina no es mogui en favor de Putin en la guerra d'Ucraïna i, de moment, no han obtingut cap garantia que no ho faci.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després de les reunions, que s'han mantingut de manera separada amb el primer ministre xinès,  Li Keqiang, i després amb el president Xi Jinping, Von der Leyen i Michel han comparegut sense cap representant del gegant asiàtic, ni tan sols un comunicat conjunt, cosa que il·lustra la falta de sintonia entre les parts. Michel ha demanat obertament a Pequín que "col·labori" per aturar la guerra i que no ignori les violacions del dret internacional que està perpetrant Rússia a Ucraïna.

I, per la seva banda, Von der Leyen, ha exigit a les autoritats xineses que assumeixin la seva responsabilitat com a membres permanents del Consell de Seguretat de les Nacions Unides i utilitzin la seva influència com a poder global per aturar Putin.

Preocupació per l'òmicron

Segons fonts comunitàries, la Xina assegura que està complint amb la seva part per contribuir a la pau, però ni s'aclareix el com ni el quan. Aquesta és la narrativa xinesa que, en realitat, no parla de guerra a Ucraïna sinó de conflicte o crisi. Segons ha explicat Von der Leyen, els líders xinesos estan actualment molt més centrats i preocupats per l'impacte que la variant òmicron està tenint al país que no pas per la guerra a Ucraïna i, per això, segons les mateixes fonts comunitàries, els líders europeus els han demanat que parlin amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

La UE juga la carta de ser el soci comercial més gran de la Xina malgrat les males relacions bilaterals, i per això han insistit que "no està en el seu interès" ajudar Putin i avisen que fer-ho malmetria amb força la reputació internacional del país asiàtic, com ja ha passat per exemple amb Rússia, d'on han marxat moltes empreses occidentals. "Cap ciutadà europeu entendria cap suport a la capacitat de Rússia de fer la guerra", ha dit la presidenta de l'executiu comunitari, que ha demanat que si la Xina no fa res per aturar la guerra, com a mínim que no "entorpeixi" les sancions activades per Occident contra el Kremlin.

stats