Internacional 29/07/2014

La Xina investiga l'exministre de Seguretat Interior per "violació disciplinària greu"

És el dirigent més important que cau a mans de la creuada d'anticorrupció iniciada arran de la transició del Partit Comunista el 2012

Ara
2 min

BarcelonaL'exministre de Seguretat Interior de la Xina Zhou Yongkang està sota investigació per suposada "violació disciplinària greu". Ho ha confirmat el mateix govern xinès, després dels rumors suscitats durant els mesos en què Yongkang no ha aparegut en públic.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Zhou Yongkang era un dels homes forts del Partit Comunista Xinès fins que es va retirar, quan Xi Jinping va prendre el relleu de Hu Jintao com a líder del partit, el 2012. L'exministre de Seguretat Interior comptava amb una àmplia xarxa d'influència i era un dels nou membres (ara en són set) de l'òrgan de presa de decisions del govern xinès, el comitè permanent del buró polític.

La renovació d'imatge de Xi Jinping

De fet, Zhou Yongkang és el polític més important que cau a mans de la croada d'anticorrupció de Xi Jinping, que té dos objectius principals. En primer lloc, combatre la corrupció és una manera directa de guanyar suport popular, i des del primer dia Jinping ha assegurat que no li tremolarà la mà a l'hora d'investigar membres forts del partit –com ha demostrat amb l'exministre Yongkang.

Però, a més, combatre la corrupció li serveix a Xi Jinping per apartar els opositors i reforçar el seu lideratge. Així, molts membres del Partit Comunista contraris a les reformes econòmiques impulsades pel seu líder han estat apartats del poder a través d'investigacions per casos de corrupció en els darrers dos anys.

L'esfera d'influència de Yongkang, sota investigació

L'exministre de Seguretat Interior Zhou Yongkang va ser un dels membres més forts del Partit Comunista, i encara ara comptava amb una extensa xarxa d'influències. Com explica la BBC, el seu poder polític es dividia en tres faccions: a nivell estatal, sobretot a partir del comitè permanent del buró polític; a través de la Corporació Nacional Xinesa de Petroli, de la qual va ser el màxim dirigent, i mitjançant el suport local d'algunes regions mineres com ara al Sichuan.

Ara, però, la majoria dels simpatitzants de Yongkang estan també sota investigació per casos de corrupció, i fins i tot ja hi ha hagut una sentència de mort per al multimilionari Liu Han, considerat "extremament cruel" pel govern xinès. També va ser condemnat i empresonat Bo Xilai, que, igual que Zhou Yongkang, formava part del comitè permanent del buró polític abans de ser depurat per Xi Jinping.

stats