Internacional 20/04/2015

La Xina invertirà 42.200 milions al Pakistan per millorar la seva connexió energètica i comercial

Xi Jinping inicia un viatge de dos dies al país per tancar aquest acord i un altre per la venda de vuit submarins

Efe
3 min
El president xinès, Xi Jinping, amb el president de pakistan, Mamnoon Hussain, i el primer ministre Nawaz Sharif (dreta). / EFE

PequínEl president xinès, Xi Jinping, ha iniciat aquest dilluns la seva visita al Pakistan, per anunciar una sèrie de projectes d'energia i infraestructures valorats en 46.000 milions de dòlars (42.200 milions d'euros).

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

És la primera visita a aquest país d'un president xinès en 9 anys. Jinping es reunirà amb el seu homòleg, Mamnoon Hussain, i amb el primer ministre, Nawaz Sharif, segons ha confirmat el Govern xinès.

La pedra angular del viatge és l'anomenat Corredor Econòmic de la Xina i el Pakistan, un pla de 46.000 milions de dòlars que inclou la construcció de carreteres, vies ferroviàries i projectes d'energia per unir el port pakistanès de Gwadar, al Mar Aràbic, amb la regió nord-occidental xinesa de Xinjiang.

La Xina no ha revelat la via de finançament dels projectes i Liu es va limitar a assenyalar s'estan "explorant diverses possibilitats", però que de moment es descarta utilitzar fons del Banc Asiàtic de Inversió en Infraestructures (BAII) o de la nova Ruta de la Seda, encara molt incipients.

Tot i així, aquesta connexió comercial complementa i reforça el pla de Jinping per una Nova Ruta de la Seda Cinturó Econòmic, ja que s'inscriu en l'objectiu d'aquesta ruta d'evitar la via marítima de Malaca, dominada encara pels Estats Units, i de reptar també el domini nord-americà a la zona de l'Àsia Central.

S'espera també que Xi Jinping tanqui la venda al Pakistan de vuit submarins xinesos per un valor d'entre 4 i 5 milions de dòlars, que podrien a la llarga ampliar la influència de la Xina en l'oceà Índic de establir-se al port de Gwadar.

Malgrat que la Xina insisteix que enfortir els seus llaços amb el Pakistan beneficia la regió, la proximitat entre tots dos ha despertat sempre el recel de països com l'Índia, enfrontada històricament amb el veí pakistanès i amb la qual Pequín busca millorar relacions.

De fet, el primer ministre indi, Narendra Modi, viatjarà a la Xina al maig, després que el setembre passat Xi anés a l'Índia, on va donar prioritat a consolidar un nou model de relacions econòmiques.

"Índia i el Pakistan són els nostres amics i importants països a l'Àsia. Veí de tots dos, la Xina els continuarà donant suport per millorar les relacions bilaterals i reduir diferències entre ells", va dir també el divendres el viceministre d'Exteriors xinès, Liu Zhenmin.

Un altre assumpte a tractar al Pakistan serà la situació a Xinjiang, llar de la minoria musulmana uigur i on la Xina assegura que opera el grup terrorista conegut com a Moviment Islàmic del Turquestan Oriental (ETIM), que segons Pequín té influència en països veïns com l'Afganistan i el Pakistan.

Liu Jianchao va confirmar que "hi ha un nombre considerable de membres d'aquest grup al Pakistan", que és "una amenaça comuna per a tots dos països".

No obstant això, ha emfatitzat que la Xina valora "les justes, ferms i resolutives accions empreses per Pakistan" per lluitar contra el moviment.

Després de Pakistan, Xi emprendrà ruta cap Indonèsia, on, a més de reunir-se amb el president, Joko Widodo, assistirà a la commemoració del 60 aniversari de la Conferència de Bandung, que va donar origen a l'anomenat moviment de països no alineats.

Va ser organitzada en 1955 pels grans líders de la descolonització de l'època a Àsia i Àfrica, entre ells el president d'Egipte, Gamal Abdel Nasser, Jawaharlal Nehru de l'Índia i l'indonesi Sukarno.

"Seixanta anys després, i malgrat els canvis ocorreguts, l'esperit, la solidaritat, la cooperació i l'amistat continuen inalterables, així que la Xina espera que la conferència d'aquest any enforteixi la cooperació en aquestes noves circumstàncies", va dir el viceministre Liu Zhenmin.

Liu va assegurar que el principal motiu de la visita de Xi a Indonèsia, on romandrà de dimarts a divendres, és "l'acte commemoratiu", si bé tindran lloc algunes trobades bilaterals que encara s'estan gestionant.

stats