Internacional 07/06/2016

Copies a la selectivitat xinesa? Et poden condemnar a set anys de presó

Uns 9,5 milions d'estudiants s'examinen del 'gaokao', la prova que trasbalsa tot un gegant

Dolors Rodríguez
3 min
Un estudiant vestit de vermell saluda els pares que s'han concentrat per desitjar sort als que fan l'examen de selectivitat, a Pequín.

PequínNervis, algunes llàgrimes i molta esperança era el clima que es vivia aquest matí a l'entrada de l'escola Chen Jing Lun, a Pequín, una de la seus on se celebra entre avui i dijous el temut 'gaokao'. Prop de nou milions i mig d'estudiants xinesos de 17 i 18 anys s'enfronten a la prova més important de la seva curta vida: l'examen d'accés a la universitat, el 'gaokao'. Per a ells, i també per a la seva família, el resultat d'aquest examen marcarà el seu futur. Tots s'examinen de xinès, matemàtiques i idioma estranger, més l'opció de lletres o ciències que hagin triat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La Xina es mobilitza per organitzar l'esdeveniment amb tot tipus de mesures especials que van des de plans d'emergències davant qualsevol tipus de catàstrofe a exhaustives mesures de seguretat per evitar el frau.

Malgrat l'edat, els joves acudeixen acompanyats majoritàriament pels seus pares fins a la porta del recinte. A l'entrada també es concentren grups de professors que donen ànims als estudiants, als quals porten mesos preparant per al gran dia. Abunden els grups vestits amb samarretes o mocadors vermells, color de les celebracions. S'evita el color groc, paraula que en xinès sona igual que “fracàs”.

El camí per arribar al 'gaokao' és llarg. El sistema educatiu xinès es basa en la memorització i és molt competitiu. Des de petits els nens i nenes completen l’horari escolar amb classes en acadèmies o amb professors particulars. De fet a la Xina una de les principals activitats dels nens durant els caps de setmana són les classes complementàries de matemàtiques i els concursos sobre la matèria són un passatemps popular.

En els dos anys anteriors a l'examen, quan ja s'ha triat l'itinerari de ciències o lletres, la pressió augmenta. I molts reconeixen que estudien una mitjana de 14 hores al dia per preparar el temari. L’important no és només aprovar sinó treure una nota alta que permeti triar una universitat de primer nivell.

A la Xina el fracàs dels adolescents és un fracàs familiar. Els fills únics han tingut darrere els pares i avis treballant durament per poder donar-los una educació. La família ha dipositat les seves esperances en ells i els carreguen amb molta responsabilitat.

Els pares no escatimen esforços. Fins i tot s'ha popularitzat llogar habitacions d'hotel prop dels col·legis perquè els fills puguin descansar i concentrar-se millor abans de l'examen. Les ofertes dels hotels inclouen tot tipus de complements com sucs vitaminats o massatges relaxants.

Patrulles policials obren pas a l'autocar que porta els estudiants xinesos que es presenten a la prova d'accés a la universitat.

Un país mobilitzat

El 'gaokao' mobilitza tot el país. Per començar es talla el trànsit al voltant dels col·legis per evitar el soroll i facilitar-ne l'accés. Però el ministeri d'Educació va molt més lluny i fa setmanes que ha instat a preparar plans d'emergència per a tots tipus de contingències, des de terratrèmols a brots de malalties, sense oblidar les pluges torrencials. També ha exhortat a adoptar mesures per evitar el frau i, des d'aquest any, copiar en els exàmens es castiga amb penes de presó de fins a set anys.

La tecnologia ha sofisticat els mètodes per fer trampa als exàmens i també les “contramesures”. Reconeixement facial o verificació d'empremtes digitals són alguns dels controls que passen els estudiants abans d'accedir a l'aula d'exàmen. Però les mesures de control arriben a ser molt més sofisticades. Per exemple, i segons recull el 'China Daily', a la regió de Mongòlia Interior es prova una nova tècnica d'autentificació biomètrica, a través de les venes, per impedir l'entrada dels impostors. Algunes autoritats locals despleguen drons sobre les escoles per interceptar qualsevol senyal i a Jilin fins i tot s'han prohibit portar sostenidors amb tancaments de metall.

L'ascensor social s'embussa

Fins ara un títol en una universitat de prestigi com la Universitat de Pequín (Beita), la Tsinghua (Pequín), Fudan a Xangai o la de Nankai, en Tianjin, garantia d'un salconduit a una bona feina i a una vida d'èxit.

Però les coses estan canviant a la Xina. L'economia es ralenteix. Encara que les xifres d'atur no són preocupants, no supera el 5%, des de fa un parell d'anys trobar feina amb un bon salari comença a ser difícil, fins i tot per als llicenciats universitaris.

Per primera vegada els “petits emperadors” es troben que després de tota una vida en què no se'ls ha negat res i en la qual ells han complert amb les expectatives, els resultats no són els esperats.

Si alguna cosa preocupa al govern xinès és la desestabilització social. I la falta de perspectives de futur per a una generació que ha cregut que el món estava a les seves mans no garanteix una gran pau social.

stats