Els russos que defensen la pau, assenyalats amb Z pintades a les portes

Rússia apuja el to contra les veus crítiques i Putin carrega contra els "traïdors a la pàtria"

2 min
Una botiga de records turístics a Moscou, amb samarretes amb la lletra Z, símbol del suport a la guerra, i imatges del president rus, Vladímir Putin.

Tbilisi (Geòrgia)Bloguers com Dmitri Ivanov, que s’han posicionat públicament a favor de la pau, s’han trobat les portes de casa seva marcades amb Z pintades –símbol de “l’operació militar” que Rússia porta a terme a Ucraïna–. A la pintada també posava: “No venguis la pàtria, Dmitri”. No és l’únic que ha patit aquesta mena d’atacs. S’ha fet servir per marcar els domicilis de ciutadans contraris a les autoritats russes com el crític de cinema Anton Dolin, una de les integrants de Pussy Riot i a les portes de la seu de Memorial, una ONG tancada pel govern.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

I des del poder s’atia aquest sentiment “d’autèntics patriotes” contra “quintacolumnistes”. Dimecres, el president rus, Vladímir Putin, va pronunciar un discurs contundent, intimidatori, contra els seus propis compatriotes, en què carregava durament contra els “traïdors a la pàtria”. Afirmava que “el poble rus sap distingir entre els veritables patriotes i l’escòria”, i creu que “Occident vol utilitzar els quintacolumnistes, que busquen aconseguir el seu objectiu, la destrucció de Rússia”. Sense matisos, va concloure: “Aquesta neteja de la nostra societat enfortirà encara més el nostre país, la nostra solidaritat, cohesió i preparació per a qualsevol repte”.

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha reafirmat les paraules del president. Aquest dijous ha afirmat davant els periodistes que “molts d’ells estan mostrant que són traïdors": "Desapareixeran de les nostres vides per si sols. Alguns deixaran la feina, uns altres abandonaran el servei, d’altres abandonaran el país i aniran a altres llocs. Així és com [Rússia] farà net. Alguns d’ells violaran la llei i seran castigats als tribunals”.

Z omnipresent

La lletra Z, símbol del suport a l’exèrcit rus per l’expressió “Za pobedu” (per la victòria), s’ha estès ràpidament per Rússia. Aquesta lletra, que curiosament es fa servir en la variant llatina i no la ciríl·lica (з), és visible a les grans ciutats del país. Es pot veure en cues de cotxes que la porten i onegen banderes russes mentre fan sonar el clàxon, en performances de diferents estils que acaben formant una Z, en edificis que s'il·luminen, en adhesius i samarretes... En moltes ciutats hi ha pancartes en llocs públics amb la Z, i també algunes tenen frases com “quintacolumnistes, col·laboradors i creadors de fakes: sou els següents”.

Les escoles no estan exemptes de l’ús del símbol, que utilitza els infants per fer apologia del bel·licisme. Aquest dijous l’administració russa ha aprovat l’ús de 2,5 milions d’euros per fer vídeos dedicats a “mantenir la seguretat pública”, destinat a les escoles. Prèviament, ja s’havia fet palès l’interès de les autoritats russes per explicar als infants que el govern porta a terme una “operació militar” a Ucraïna i en cap “l'envaeix”.

Mitjans locals de Kazan, una de les grans ciutats de Rússia, asseguren que l’administració d’una universitat estatal va obligar els estudiants a participar en una flaixmob en un centre comercial per cantar cançons patriòtiques amb samarretes amb la Z.

stats