L’ANC inicia les Marxes per la Llibertat

Les cinc columnes confluiran divendres a Barcelona coincidint amb la vaga general

Berga, Girona, Tarragona, Tàrrega i Vic. Des d’aquestes cinc localitats sortiran aquest dimecres entre les set i les nou del matí les Marxes per la Llibertat que organitzen l’Assemblea i Òmnium en resposta a la sentència del Tribunal Suprem. Cinc columnes que aniran de poble en poble durant tres dies fins a arribar a Barcelona divendres, coincidint amb la vaga general convocada per la Intersindical-CSC i la IAC. Es tracta, com van assenyalar les entitats el dia de la seva presentació, d’una “resposta de país davant l’intent de l’estat espanyol de criminalitzar drets fonamentals, com el d’autodeterminació o el de manifestació”.

Durant el recorregut de 100 quilòmetres en tres etapes que farà cada columna (40 quilòmetres els dos primers dies i 20 l’últim) hi haurà avituallament, servei d’autobús escombra per als que pateixin algun contratemps i punts per menjar i dormir. Els esmorzars, dinars i sopars estaran organitzats en cada punt d’arribada i sortida, i tindran preus populars que caldrà pagar en efectiu al mateix moment.

La columna de Girona baixarà fins a Sils i recorrerà la costa del Maresme fins a arribar a la capital catalana. La de Vic hi arribarà a través del Vallès, amb parades a la Garriga, Parets i Sant Quirze, mentre que la de Berga es trobarà en aquest municipi del Vallès divendres després de passar per Navàs, Manresa i Vacarisses.La marxa des de Tàrrega pujarà fins a la Panadella i Igualada en la primera etapa per acabar a Martorell en la segona, després de passar pel Bruc i abans de desembarcar a Barcelona. També passarà per Martorell dijous la marxa que surt de Tarragona.

Segons ha pogut saber l’ARA, els Mossos d’Esquadra, que es van reunir amb l’ANC i Òmnium per definir el recorregut fa unes setmanes, van recomanar no passar per Sant Andreu de la Barca, un suggeriment acceptat per les dues entitats, segons han confirmat fonts de la policia catalana. Aquest era un dels punts calents del recorregut després que nou professors de l’INS El Palau fossin acusats d’humiliar -en paraules de la Fiscalia- els alumnes fills de guàrdies civils l’endemà de l’1-O per la repressió policial exercida per aquest cos al municipi. La causa va ser arxivada al juliol després que el jutjat d’instrucció número 7 de Martorell considerés que no hi havia prou indicis per mantenir la causa oberta pels delictes d’odi i contra la integritat moral.

Sisena columna dels CDR

A aquestes cinc columnes cal sumar-hi la que muntaran els CDR, que sortiran el mateix divendres de l’estació de Renfe de Castelldefels a les nou del matí. La coordinadora nacional dels comitès va revelar a l’entrevista que va concedir a l’ARA la setmana passada que aquestes marxes eren una iniciativa seva que tenien sobre la taula. Finalment, però, han sigut l’ANC i Òmnium les que les han liderat per la seva gran capacitat de convocatòria.

Les marxes desembocaran a la manifestació convocada pels sindicats a les cinc de la tarda als Jardinets de Gràcia, en una altra mobilització que es preveu massiva i que se sumarà a la d’aquests últims dies, en què l’independentisme ha tornat a prendre la iniciativa per reactivar el carrer.