Iceta demana a Torra que dimiteixi per no repetir "errors" del passat: "L'autogovern torna a estar en risc"

Acusa el president de "menystenir la seguretat" i prioritzar la independència a la "convivència"

"Apel·lem a la resposnabilitat, dimiteixi i convoqui eleccions". El grup parlamentari del PSC-Units ha tornat a demanar aquest dijous la dimissió del president Quim Torra i la convocatòria immediata d'eleccions després que el cap del Govern plantegés al Parlament les bases de la resposta institucional a la sentència, apostant per tornar a exercir el dret a l'autodeterminació. Miquel Iceta l'ha instat a deixar el càrrec precisament per no repetir els "errors" del passat, i l'ha advertit de les conseqüències de "sacrificar" l'autogovern "en benefici d'una quimera unilateral i il·legal".

Torra proposa tornar a "exercir l'autodeterminació" en aquesta legislatura

"Ens proposa que reiterem els errors que ens han portat fins aqui: divisio, unilateralitat i il·legalitat. Si fem mateix, el resultat sera el mateix", li ha dit. "En les seves manes, l'autogovern catala torna a estar en risc com a finals del 2017", ha sentenciat, en referència a una possible intervenció de l'Estat a Catalunya. Iceta s'ha expressat en aquests termes després que el president espanyol, Pedro Sánchez, assegurés dimecres que contempla "tots els escenaris" i que, "si cal, actuarà des de la fermesa, la proporcionalitat i la unitat".

El primer sectetari socialista, que ha tornat a cridar a l'acatament de la sentència del Procés, ha afirmat, a més, que "la intervenció de la justícia era imprescindible" quan la Generalitat va decidir "saltar-se la llei". Ha constatat, en aquest sentit, que intentar "liquidar la Constitució i l'Estatut" o "trencar la integritat territorial" contitueix "un delicte que Tribunal Suprem ha qualificat de sedició". Unes paraules de respecte a la sentència tot i que en el passat defensava que ni rebel·lió ni sedició es corresponien amb els fets de l'octubre del 2017.

Iceta també s'ha referit als aldarulls dels últims dies a Catalunya per acusar el president de "menystenir la seguretat" dels ciutadans en pro de l'activisme. "Posen la independència per sobre de la convivència", ha afirmat. Però després d'agrair-li que hagi condemnat els efrontaments de manifetsants amb la policia en el seu discurs, li ha retret que el "suport" que ha donat als Mossos hagi arribat tard i després del del govern espanyol.

Atropellament dels Mossos en una mobilització a Tarragona

El líder del PSC, que ha assegurat que en els últims tres dies hi ha hagut 194 agents ferits ha conclòs que "no hi ha equidstància entre aquells que tiren pedres i els Mossos". I amb tot, no s'ha referit a cap dels ciutadans ferits pels cossos policials, ja sigui amb bales de goma, cops de porra o atropellament amb furgó, com el jove de 17 anys que ahir va haver de ser ingressat amb un traumatisme cranioencefàlic.