Forn nega que la DUI fos efectiva i recorda que el Govern no es va "resistir" al 155

L'exconseller també nega ordres als Mossos i els desvincula del seu "compromís polític" amb l'1-O

Ot Serra / Mariona Ferrer I Fornells
5 min

Madrid[El judici al Procés, en directe]

Joaquim Forn ha rellevat Oriol Junqueras a la cadira de les declaracions i s'ha sotmès a l'interrogatori de totes les parts menys Vox. A diferència del president d'ERC, l'exconseller d'Interior ha accedit a respondre a les preguntes de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat. En la resposta, Forn ha aprofitat també per lamentar que no pogués parlar en català amb una traducció simultània i ha assenyalat que renunciava a fer-ho per aquest impediment. Igual que Junqueras, ha estat la primera vegada que parlava públicament des que fa un any i mig se'l va privar de llibertat.

Forn ha negat en tot moment ordres polítiques a la policia catalana –ha assegurat que van complir amb totes les actuacions de la Fiscalia i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)– i els ha desvinculat del seu "compromís polític" amb l'1-O. "És important el matís", ha asseverat mentre tant el fiscal Fidel Cadena com l'advocada de l'Estat, Rosa María Seoane, intentaven posar en un mateix calaix l'actuació del Govern amb la de la policia catalana. "Sempre he donat suport al referèndum, però l'he diferenciat de les meves competències com a conseller", ha dit Forn, afegint que des del seu departament no es van emprendre accions per celebrar l'1-O.

També ha negat que la declaració d'independència fos efectiva, precisant en tot moment que es tractava d'una declaració política i que només es van votar les resolucions. Ha negat així de forma rotunda que algú pogués pensar que aquell dia va néixer un nou estat perquè només va haver-hi parlaments polítics al Parlament després de la DUI, però en cap cas es van publicar les resolucions al diari oficial de la Generalitat o al DOGC i tampoc es va trucar a cancelleries o comunicar a l'estat espanyol la independència. "Després de l'acte al Parlament no va haver-hi cap acte administratiu en aquest sentit", ha assegurat. És la primer cop que es parla de la DUI perquè Junqueras no ha respost cap pregunta en aquest sentit.

Estratègia tècnica

L'interrogatori de Cadena, però, ha estat molt tècnic sobre les actuacions dels Mossos i el paper de Forn com a conseller d'Interior el 20-S i l'1-O. L'advocat de Forn, Xavier Melero, també ha plantejat el judici en aquest sentit, i l'interrogatori no té res a veure amb el que l'ha precedit, el de Junqueras, que només ha respost al seu advocat i ha semblat gairebé un míting polític. Melero ha continuat l'interrogatori formulant preguntes també molt tècniques, si bé en un primer torn més polític sobre la declaració d'independència Forn ha deixat clar que no va tenir cap efecte pràctic i ha recordat que ell va tornar de Bèlgica tan bon punt va saber de la citació per comparèixer a l'Audiència Nacional.

Junqueras també ha volgut constatar explícitament que ell ha assumit "les seves responsabilitats que se li vulguin atribuir perquè no les assumeixi ningú més". Forn ha dit, al seu torn, que el Govern "no va haver-hi cap acte de resistència" a l'aplicació del 155. El líder d'ERC.

Una de les obsessions del fiscal ha estat buscar contradiccions en el doble paper de Forn: el de responsable polític dels Mossos i alhora membre d'un Govern compromès amb l'1-O. Així, Cadena s'ha referit a unes declaracions de l'exdirector general dels Mossos d'Esquadra Albert Batlle, que va dir que la policia catalana ha de complir amb les resolucions judicials. "Ho comparteixo", ha assenyalat Forn, i ha assegurat que "es van donar compliment a totes les instruccions de la Fiscalia i a la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)" relatives al referèndum. "M'agradarà repassar-les una a una", ha anotat Forn.

Relats "pel·liculers" de la Fiscalia

Les preguntes incisives del fiscal Fidel Cadena han provocat que Forn s'hagi sortit en algun moment del guió i ha censurat algunes de les valoracions que feia en les seves qüestions. Ha saltat, en concret, en el moment que preguntava per la sortida de secretària general del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona pel "terrat" de la conselleria d'Economia. "Jo he vist molts cops que des de la Fiscalia es construeixen uns relats una mica pel·liculers", ha apuntat puntualitzant que la sortida va ser saltant un mur de metre i mig d'alçària que comunicava amb el Teatre Coliseum.

Cadena també ha assegurat que davant de la conselleria hi havia fins a set cotxes de la Guàrdia Civil que van quedar "devastats". Forn li ha assegurat que només en recordava dos. El fiscal tot seguit ha assegurat que en cap moment havia parlat de "devastats", sinó de destrossats. L'escrit de la Fiscalia fa servir aquest adjectiu. Font també ha recordat que s'han arxivat les querelles contra els Mossos per la documentació que portaven a la incineradora, com a exemple que no són certes totes les informacions que es publiquen sobre la policia catalana.

En un moment de l'interrogatori en què s'abordava el paper dels Mossos durant el referèndum, Forn ha manifestat que "va haver-hi violència en determinats punts i per actuacions errònies de cossos de seguretat de l'Estat". "Si va haver-hi una mala actuació des de la meva opinió van ser algunes actuacions per part de la Policia Nacional i Guàrdia Civil que no anaven en la línia del que marcava la secretaria d'estat d'Interior", ha opinat Forn. S'ha referit a la instrucció d'aquest departament de l'executiu espanyol en què, en la línia del TSJC, es reclamava preservar la convivència ciutadana durant la jornada de votació.

Forn ha abordat un dels moments clau del Procés, la reunió de diversos líders independentistes, hores abans de la DUI al Parlament i l'aplicació del 155. Ha confirmat que es dirimia l'avançament electoral o bé la proclamació de la independència i ha apuntat que ell era partidari de convocar eleccions per evitar la suspensió de l'autonomia.

Un interrogatori picat

El fiscal Fidel Cadena ha iniciat un interrogatori picat amb el conseller i l'ha volgut posar a prova amb diverses preguntes incòmodes, com per exemple si considerava un "atac a Catalunya" els escorcolls del 20-S, tal com va dir algun membre del Govern. Forn ha assenyalat que la trobava una "expressió errònia", per bé que ha avalat la manifestació davant d'Economia com a senyal de "protesta", i ha negat que tingués com a objectiu obstruir la feina de la comitiva judicial. Abans, Cadena li ha preguntat si algú havia estat detingut o encausat per les seves idees. Forn ha fet referència a un episodi en què se li va impedir entrar una bandera a l'Estadi Olímpic de Barcelona l'any 1986, però no ha arribat a afirmar-ho perquè ha puntualitzat que no es tractava d'una estelada sinó una senyera.

Marchena intervé per preguntar al fiscal

Marchena ha hagut d'intervenir diverses ocasions durant l'interrogatori per advertir el fiscal que fos concret amb les preguntes i que no busqués "l'adhesió" de Forn a un informe dels Mossos previ a l'1-O. "El seu posicionament ha quedat clar", s'ha adreçat el president del tribunal al fiscal, que li ha recriminat que preguntés en diverses ocasions el que ja havia contestat. "Desnaturalitza el sentit de l'interrogatori. No pregunti sobre alternatives polítiques", ha dit en una altra ocasió. Durant les preguntes de l'advocada de l'Estat, Rosa María Seoane, el magistrat també ha intercedit per ordenar l'interrogatori. La defensa de Forn sortia satisfeta del Suprem durant el recés i destacava el fet que Marchena hagués hagut d'intercedir en la formulació de les preguntes de Cadena. "Han caigut en el parany", han opinat.

stats