ERC veu "precipitació" en la proposta de Torra i eleva el to de les crítiques contra Buch

El plantejament del president no reuneix el suport de la majoria de JxCat

Ara
4 min
El president d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, durant la seva intervenció davant del ple.

BarcelonaSegueix la distància entre ERC i el president de la Generalitat, Quim Torra, que aquest dijous ja es va visualitzar en el ple del Parlament. El líder dels republicans a la cambra, Sergi Sabrià, ha tornat a criticar aquest divendres que hi ha una "certa precipitació" en la proposta que va fer el president d'apostar per "exercir l'autodeterminació" aquesta legislatura. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Sabrià ha tornat a mostrar les seves reserves: "Una data aleatòria no és la solució, sense el consens suficient ni la capacitat d'aplicar la República l'endemà". Sabrià ha afirmat que el seu partit segueix apostant per l'autodeterminació però que el pròxim cop la vol exercir "amb la certesa que guanyarem".

L'exdiputat al Congrés d'ERC Joan Tardà també s'ha pronunciat sobre el moment actual de l'independentisme. A través de Twitter, ha demanat "convocar eleccions com més aviat millor per generar un Govern que representi majories més àmplies i un Parlament amb consensos més grans i compromès amb l'amnistia, amb l'encarament de la crisi econòmica i per construir un escenari de negociació. També ha recordat que membres d'ERC ja fa temps que parlen d'avançar eleccions: "Ho dèiem fa setmanes i avui és del tot urgent".

Crítiques a Buch

Els republicans també han elevat el to de les crítiques contra el conseller d'Interior, Miquel Buch. Dijous, en el ple del Parlament, Sabrià ja va carregar l'actuació de la policia durant els aldarulls: "Una policia democràtica no atropella la gent". El president del Parlament, Roger Torrent, s'ha sumat a les advertències. A través de Twitter, s'ha referit als incidents d'ahir dijous a la nit. "És incomprensible que un grup de neonazis armats pugui creuar mitja ciutat fins al centre de Barcelona i estigui apallissant gent impunement". Ha demanat que s'assumeixin responsabilitats: "No s'entén. Prou".

El diputat independent del grup republicà al Parlament, Rubén Wagensberg, ha anat una mica més enllà i ha demanat la dimissió del conseller. "La impunitat dels Mossos de Miquel Buch fa molt que s'ha d'aturar. Quan treballar internament no serveix, només queda fer-ho públicament". També ha advertit que, com a diputat, no farà servir més el seu vot per donar suport a la conselleria: "Cap vot més per salvar Interior". Sense al·ludir directament al conseller, també ha parlat de dimissions el candidat d'ERC a les eleccions del 10-N, Gabriel Rufián. "Cacera nazi al centre de Barcelona davant la mirada displicent de la Brimo. S'ha acabat el temps de les explicacions i ha arribat el de les dimissions", ha explicat a la mateixa xarxa social.

Des de Demòcrates, que formen part del grup republicà al Parlament, han tornat a demanar que el conseller plegui. "Reiterem la demanda de dimissió del conseller Buch per la incapacitat dels Mossos d'aturar les agressions de feixistes armats al centre de Barcelona", han criticat a Twitter.

Sense el suport de la majoria de JxCat

Quan el president, Quim Torra, va fer la proposta al ple, JxCat tampoc sabia que plantejaria votar en aquesta legislatura. De fet, després de la sessió, hi va haver reunió del grup parlamentari en què hi va haver una "queixa general" per la compareixença del cap de l'executiu -segons expliquen fonts del grup parlamentari-. Només diputats independents com Aurora Madaula o Pep Riera van sortir en defensa seva. Un suport que van expressar després públicament a través de Twitter:

En una entrevista a Catalunya Ràdio, aquest divendres, el portaveu adjunt de JxCat al Parlament, Eduard Pujol, ha dit que la proposta de Torra potser és "insuficient", però ha demanat treballar-hi per generar un consens independentista que l'enforteixi. "Accepto que la proposta és insuficient, però la tenim i torna a centrar el debat al voltant d'una cosa concreta, afinem-la", ha dit.

Tensió entre socis

La tensió entre JxCat i ERC s'ha fet més evident que mai en l'entrevista a Catalunya Ràdio on han coincidit Pujol i Sabrià. Quan el primer intentava defensar la proposta que el president Torra va llençar al Parlament, Sabrià l'ha tallat per demanar-li que no s'oblidés de destacar que JxCat no l'havia ni esmentat mentre va tenir ús de la paraula durant el ple. Pujol li ha replicat assegurant que Torra té "absolutament" el suport de JxCat, i Sabrià ha insistit en que Albert Batet (JxCat), quan ahir va intervenir davant del ple, "es va oblidar de dir-ho".

La CUP també carrega

La CUP també ha insistit en les seves crítiques contra el conseller. En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha lamentat que "ahir es va veure com agents confraternitzaven amb feixistes i ni els van encapsular". El diputat cupaire ha exigit "depuració de responsabilitats" i aplicar "un canvi en el model de seguretat dels Mossos". "Més de 400 ferits provocats per la policia" generen una sensació d'"indefensió i indignació enorme", ha reblat.

Els anticapitalistes també han lamentat que el ple del Parlament d'ahir no servís per votar propostes de resolució i es quedés tan sols en un debat. "Ahir vam ser els únics que vam defensar un ple extraordinari en què es puguin votar propostes de resolució que parlin del rebuig a la repressió, l'exercici del dret d'autodeterminació, drets socials i polítics...", ha conclòs.

El diputat de la CUP Carles Riera en una intervenció des del faristol del Parlament
stats