Llach mostra la seva incomoditat "com a ciutadà homosexual i independentista" per l'interrogatori de Vox

L'exdiputat de JxSí explica que va instar Sànchez i Cuixart a pujar als cotxes de la Guàrdia Civil

Ot Serra
2 min

MadridLluís Llach s'ha sumat a la llista de testimonis que han expressat la disconformitat amb la presència del partit d'extrema dreta Vox al judici del Procés al Tribunal Suprem. Aquest dilluns l'exdiputat de JxSí ha començat a respondre a les preguntes de l'advocat Javier Ortega Smith però s'ha aturat enmig d'una de les primeres respostes per fer saber al president del tribunal, Manuel Marchena, la seva incomoditat. "Com a ciutadà homosexual i independentista estic en desacord que em facin aquestes preguntes...", ha dit Llach. El magistrat l'ha interromput i li ha indicat que com a testimoni estava obligat a respondre a totes les parts que formen el judici oral i li ha explicat que Vox representava l'acusació popular, una figura jurídica prevista a la llei.

Amb tot, Marchena ha mostrat el "respecte" de la sala per la seva ideologia i per la seva orientació sexual, i l'interrogatori ha transcorregut sense més incidències. Una reacció diferent, la de Llach, de la que van tenir els exdiputats de la CUP Antonio Baños i Eulàlia Reguant, que es van negar a contestar a les preguntes de l'extrema dreta i se'ls va imposar una multa econòmica i s'enfronten a possibles responsabilitats penals. Altres testimonis que han manifestat la seva incomoditat per la presència de Vox van ser l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el cap de files de Front Republicà a les eleccions del 28 d'abril, Albano Dante Fachin, entre més.

Llach s'ha presentat a la sala amb un llaç groc ben visible a la jaqueta i també amb unes ulleres i un rellotge de color groc. A més, duia un exemplar del llibre de Raül Romeva 'Esperança i llibertat', que ha deixat damunt la taula. La compareixença de Llach es deu a la seva participació en la concentració davant la conselleria d'Economia el 20 de setembre del 2017, en què es va oferir a acompanyar la secretària judicial a l'exterior. Malgrat això, la funcionària va acabar sortint per la segona planta de l'edifici i pel Teatre Coliseum.

Amb el seu to reposat habitual i un punt d'ironia, Llach ha reflexionat que mai l'havien xiulat tant sobre un escenari com quan va pujar amb Jordi Cuixart i Jordi Sànchez als vehicles policials aparcats a la cruïlla de la Gran Via i la rambla de Catalunya per demanar que es desconvoqués la concentració. També ha explicat que per "deformació professional" va instar els dos activistes a pujar als cotxes de la Guàrdia Civil, perquè "era l'únic lloc des d'on els veuria tothom".

stats