La manifestació unitària contra la sentència del Procés serà dissabte a les 17 h

L'ANC i Òmnium traslladen la mobilització al carrer Marina

Ruth Pérez Castro
2 min
Milers de mòbils encesos al carrer de la Marina, l'11 de novembre del 2017

BarcelonaFa gairebé dos anys, l'11 de novembre del 2017, 750.000 persones van recórrer el carrer de la Marina de Barcelona per denunciar l'empresonament del Govern i dels Jordis. Aleshores feia poc més d'un mes de la celebració del referèndum de l'1-O i ara, una setmana després de conèixer la condemna que els ha imposat el Tribunal Suprem per haver-lo convocat, la ciutadania es troba amb una nova cita al carrer. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural convoquen la població aquest dissabte, 26 d'octubre, a les 17 h al carrer de la Marina. El mateix lloc on van alçar la veu contra la presó i, ara, ho hauran de fer contra la sentència.

El dilluns 14 d'octubre, fa tot just una setmana, es coneixia el veredicte judicial amb què el Suprem condemnava a 9 i 13 anys de presó els dirigents que van impulsar l'1-O per un delicte de sedició i malversació. Des d'aleshores, set dies ininterromputs de mobilitzacions s'han esdevingut a arreu de Catalunya: l'ocupació de l'aeroport, les Marxes per la Llibertat, les concentracions davant la Delegació del govern espanyol a Barcelona i davant la Prefectura de la Policia Nacional, els talls de carreteres. També els disturbis, que s'han registrat majoritàriament a Barcelona, i que han deixat un balanç de gairebé 600 ferits i uns costos de 2,7 milions d'euros en danys a la via pública.

És precisament per aplegar totes les veus que aquests dies s'han expressat de formes diverses que l'ANC i Òmnium emplacen la ciutadania a continuar mobilitzada i convoquen aquesta nova manifestació unitària contra la "repressió i en defensa dels drets fonamentals". Tot i això, no només seran les entitats encapçalades per Elisenda Paluzie, la presidenta de l'ANC, i Marcel Mauri, en qualitat de vicepresident d'Òmnium, les que hi assistiran, sinó que hi participen més de 115 plataformes: CCOO, UGT, la Intersindical-CSC, En Peu de Pau, SOS Racisme, UFEC, USOC, Stop Mare Mortum, Plataforma per la Llengua o el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC).

Algunes d'elles, com l'ANC i Òmnium, ja han organitzat diversos actes durant l'última setmana. És el cas, per exemple, de la Intersindical-CSC, un dels sindicats que van convocar la vaga general del divendres 18 d'octubre i que, juntament amb els caminants de les Marxes per la Llibertat, van construir una manifestació de centenars de milers de persones que va desbordar el centre de Barcelona. És també el cas del SEPC, que va aconseguir aturar les classes i fer sortir alumnes d'instituts i universitats al carrer durant 72 hores, de dimecres a divendres, i que ja ha anunciat que continuarà les mobilitzacions.

La tardor del 2017 nou persones van faltar a la concentració: els Jordis feia gairebé un mes que eren a la presó madrilenya de Soto del Real, mentre que els exconsellers complien tot just una desena de dies. Aquest dissabte, però, dues tardors més tard, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras i Joaquim Forn farà més de set-centes nits que dormen a la presó; Raül Romeva, Dolors Bassa, Jordi Turull i Josep Rull, compliran 614 dies entre reixes i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell en comptarà gairebé sis-cents. Tots ells amb una condemna d'entre 9 i 13 anys de presidi.

stats