La segona jornada de disturbis a Catalunya se salda amb 125 ferits i 31 detinguts

Els Mossos notifiquen fins a 57 agents ferits, mentre que la Policia Nacional en registra 18

Marc Toro / Cesc Maideu / Ruth Pérez Castro
5 min
Segona jornada de disturbis a Catalunya .

BarcelonaSegueix en directe totes les mobilitzacions i reaccions a la sentència

Nit de disturbis ahir a Barcelona amb rèpliques a Tarragona, Girona i Lleida. La segona jornada de disturbis a Catalunya va saldar-se amb 125 ferits i 31 detinguts segons fonts policial. Segons el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), fins a 74 dels 125 ferits van ser atesos a la capital catalana; seguits de 15 persones a Lleida; 14 a Gurb; 11 a Tarragona; 7 a Girona; 2 a Sabadell i 2 a Mollet.

La protesta de milers de persones de dimarts al vespre davant la delegació del govern espanyol a Catalunya, convocada pels CDR, va derivar en una batalla campal al centre de la capital catalana amb enfrontaments entre manifestants i policia. Des del Ministeri de l'Interior han notificat fins a 54 agents dels Mossos ferits, alguns d'ells, asseguren, amb fractures i "lesions de consideració", així com 18 agents de la Policia Nacional. No obstant això, des del cos policial català puntualitzen que són 57 els agents ferits. D'altra banda, el resum d'incidències deixa gins a 4 furgons de la policia catalana inutilitzadades així com 29 detinguts a la província de Barcelona, 14 a Tarragona i 8 a Lleida.

Llançament d'objectes, càrregues policials i, fins i tot, trets amb pilotes de goma van multiplicar-se entre nombrosos focs que van encendre al Passeig de Gràcia i els carrers adjacents. A la capital catalana els Mossos van efectuar fins a sis detencions per motius diversos, com ara desordres públics o atemptats a agents de l'autoritat. Els mateixos motius que van portar els agents a arrestar una persona a Sabadell, una a l'Ametlla del Vallès, nou a Lleida i fins a 14 a Tarragona. D'aquests últims, deu han quedat en llibertat amb càrrecs, un d'ells, menor d'edat. El jove, però, haurà de comparèixer al jutjat quan se'l requereixi.

A quarts de dotze de la nit, la Moncloa va avisar que "garantirà la seguretat i la convivència a Catalunya", tot i que sense avançar mesures. Ho va fer a través d'un comunicat en què va subratllar que ho faria si "és precís, seguint el seu compromís de fermesa, proporcionalitat i unitat".

Des del Govern, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha convocat aquest matí una reunió urgent amb el vicepresident Pere Aragonès, així com amb el conseller d'Interior, Miquel Buch, i la consellera de presidència, Meritxell Budó. La trobada està prevista a les 9 del matí al Palau de la Generalitat i servirà per fer una valoració de la segona nit consecutiva d'incidents a Catalunya.

Crides a la calma mentre el CDR aposta per la "mobilització permanent"

Minuts abans del comunicat del govern de l'Estat, diverses veus des de Catalunya feien una crida a la calma i a "evitar la violència". És el cas del vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, que va demanar allunyar-se de "totes les actituds violentes" i "depurar les accions no justificades". "No els regalem allò que busquen. No els regalem un 155 encobert", va afegir Aragonès.

Una petició que sintonitzava amb la que llançava l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que qualificava els incendis "d'inacceptables" i advertia que posaven "en risc la seguretat dels veïns". "Mereixen un rebuig unànim i cal que totes les institucions facin una crida a la calma", va concloure.

Per contra, els CDR criden a mantenir la mobilització permanent i exigeixen al Govern i als partits compromesos amb l'autodeterminació que desobeeixin la sentència, trenquin amb l'Estat i facin front comú per avançar cap a la república. "Només desafiant l'estat repressor des de tots els fronts aconseguirem la llibertat del país i dels ostatges", continuen al comunicat.

Al mateix temps, els CDR demanen que la violència no sigui l'excusa per deixar de sortir al carrer i asseguren que l'única que s'ha pogut veure les darreres hores és l'exercida per la policia. En aquest sentit, demanen la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch, i que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil marxin de Catalunya. "No caiguem en la trampa d'aquells que ens volen desmobilitzar amb el fals argument de la violència", apunten.

Després de més de 24 hores en silenci, el Tsunami Democràtic ha reaccionat als aldarulls viscuts ahir arreu del territori i han insistit que "la no violència és l'eina més potent que tenim per fer evident la demofòbia de l'Estat espanyol" i han reiterat que des de l'organització "només impulsen accions en el marc estricte de la disciplina no violenta". A través d'un comunicat publicat aquest dimecres a les 12h del migdia, Tsunami ha demanat, també, que "s'assumeixin responsabilitats polítiques" per la brutalitat política d'aquests dies "completament inacceptable".

Bales de goma de la Policia Nacional

Al temps que l'ANC com Òmnium feien una seguda pacífica amb espelmes al carrer Bruc amb Mallorca, a les immediacions de la delegació de l'executiu espanyol, la tensió va anar creixent a Mallorca entre Passeig de Gràcia i Pau Claris, un dels punts que els Mossos van tallar amb tanques i un cordó d'agents del cos. Van produir-se fins a quatre fortes càrregues dels Mossos d'Esquadra, després que els activistes intentessin trencar el perímetre policial i els llancessin ampolles, llaunes, pintura i fins i alguns petards.

L'última, poc després de les 21 hores, va tenir lloc després que els manifestants fessin un primer foc amb caixes de cartró i papereres a l'espai d'uns quatre metres que els separaven del cordó policial. L'acció dels policies va buidar el carrer Mallorca de manifestants, molts dels quals van ser dispersats per l'estret Passatge dels Camps Elisis, on diversa gent va caure a terra i gairebé es produeix un allau.

Va ser just després d'aquesta última càrrega que els focs, les carregues i els trets de bales de goma de la Policia Nacional van estendre's a gran part del centre de la ciutat, especialment al Passeig de Gràcia entre Gran Via i els Jardinets de Gràcia. Amb una de les principals artèries de la ciutat presa pels furgons de la policia espanyola i els Mossos, els enfrontaments puntuals als xamfrans van ser constants fins gairebé dos quarts de dotze de la nit.

Els vehicles policials van empaitar els manifestants a gran velocitat, impactant també contra les tanques que s'havien posat enmig del carrer. En punts com el carrer València, veïns amb extintors i galledes van sortir de casa a apagar les flames, mentre que a mesura que avançava la nit van anar arribant els camions de bombers, rebuts amb aplaudiemts dels propis manifestants i crits d'"Els Bombers seran sempre nostres!"

La segona nit de protestes conta la sentència es va produir després dels aldarulls de dilluns a l'Aeroport del Prat, on els Mossos van carregar amb duresa contra els convocats pel Tsunami Democràti, que van ocupar la T1 en la primera gran acció de desobediència civil no violenta en resposta a la sentència del Procés. Unes càrregues que Interior ja està revisant i que han portat a la CUP i els comuns exigir al conseller MIquel Buch que assumeixi responsabilitats.

stats