Bloqueig massiu i fortes càrregues policials a l'aeroport del Prat

Milers de persones secunden la primera acció de protesta del Tsunami Democràtic

Jordi Mumbrú/ Clara López
4 min
La zona d'arribades de la T1, totalment col·lapsada pels manifestants

El Prat de Llobregat/ BarcelonaSegueix l'última hora de les reaccions i totes les accions a la sentència del Procés

Bloquejar el Prat. Va ser la primera crida a l’acció del Tsunami Democràtic ahir cap a la una del migdia. Era el tret de sortida del cicle de mobilitzacions promeses com a resposta a la condemna del Suprem als líders independentistes. La reacció va ser immediata i massiva: milers de manifestants van dirigir-se cap a l’aeroport del Prat i van omplir fins a saturar els combois de Rodalies i de la línia 9 del metro; d’altres van anar-hi en vehicle privat. En poca estona, l’accés per carretera al Prat estava completament bloquejat i les aglomeracions van obligar a interrompre també els transports públics que connectaven amb l’aeroport durant una bona estona.

Turistes que intenten arribar o sortir de l'aeroport es barregen amb manifestants als voltants de la T1

Per arribar a l’aeroport calia caminar quilòmetres, i és el que van fer milers de manifestants en una marxa improvisada per la Gran Via de Barcelona. Va ser el cas de la Maria, veïna de la Floresta de 53 anys: “Venim de la plaça d’Espanya caminant, érem moltíssims i hem trigat prop de tres hores”.

Els mossos utilitzen extintors per intentar dispersar la gent

Les vies d’entrada i sortida de l’aeroport van quedar ràpidament col·lapsades per la multitud i l’allau va obligar el nombrós desplegament dels Mossos d’Esquadra i de la policia espanyola a moure’s amunt i avall per intentar barrar el pas als manifestants per qualsevol dels múltiples accessos que té l’aeroport. A primera hora de la tarda van començar les càrregues dels agents contra els concentrats, primer a l’enllaç entre la terminal T1 i la línia 9 del metro -on hi va haver els primers ferits i un detingut- i més tard en forma de càrregues més violentes -i en alguns moments desorganitzades- als accessos a la T1 on aparquen els taxis. Les càrregues policials, que combinaven els efectius de Mossos i Policia Nacional, incloïen porres i també projectils d’escuma que van deixar desenes de ferits. Els Serveis d’Emergències Mèdiques (SEM) van atendre 115 persones a la terminal T1 durant la tarda i la nit d’ahir -en total, al conjunt del territori, 131 persones van requerir atenció mèdica per part del SEM. Es van fer 24 trasllats a centres sanitaris i un dels ferits va patir una lesió ocular i va ser ingressat a l'hospital de Bellvitge. Entre els ferits hi va haver també diversos periodistes que estaven cobrint la protesta. En un moment de la tarda, un noi que portava una estelada va rebre d’un mosso d’esquadra un fort cop de porra al genoll. Quan els voluntaris de Sanitaris per la República s’hi van acostar per endur-se’l d’allà, els agents els hi van impedir.

Turistes intentant agafar taxis que es barregen amb manifestants que van cap a la T1

La tensió entre manifestants i policies va créixer amb el pas de les hores. Cap al vespre, centenars de persones emprenien ja el camí cap a casa mentre alguns grups encara feien el camí contrari en direcció a l’aeroport. Entre ells hi havia alguns viatgers arrossegant maletes que miraven d’arribar a peu a la terminal T1 per no perdre el vol. El Tsunami Democràtic va donar per desconvocada l’acció al Prat poc abans de les 22 hores, però un grup reduït de manifestants no es van moure i l’enfrontament amb els agents es va tornar més cru. Diversos vídeos evidenciaven la tensió: els manifestants responien a l’acció policial llançant objectes, descarregant el contingut dels extintors o fent servir mànegues d’extinció d’incendis mentre els agents responien disparant projectils d’escuma. En un altre vídeo es veia com una furgoneta dels antiavalots dels Mossos avançava perillosament empenyent dues persones que s'havien aferrat a la part frontal del vehicle perquè li volien barrar el pas.

Milers de persones, a la zona de pàrquing de la T1

La mobilització massiva al Prat va ser el punt crític i culminant d’una jornada de protestes que començaven poca estona després que el Suprem fes pública, ja de manera oficial, la condemna. Les universitats van ser el punt de partida de diverses manifestacions a Barcelona que van acabar confluint a la plaça de Catalunya, on al migdia s’aplegaven més de 25.000 persones, segons la Guàrdia Urbana. La protesta es va dissoldre amb la instrucció del Tsunami de dirigir-se a l’aeroport.

Manifestants anant a peu cap a l'aeroport del Prat

Guardiola, la veu del Tsunami

Si bé durant el dia el Tsunami Democràtic es va mobilitzar a través de les xarxes, anònimament, al vespre Pep Guardiola hi va posar cara i veu. En un comunicat en nom de l’organització -emès alhora per TV3, l’agència France Press i la BBC- Guardiola va qualificar la sentència d’“inacceptable” en l’Europa del segle XXI”. “La lluita no-violenta no s’aturarà fins que s’acabi la repressió i [a l’Estat] es respecti el dret a l’autodeterminació com al Quebec o a Escòcia”, va dir. I va retreure la “deriva autoritària” d’Espanya, que utilitza la llei antiterrorista per “criminalitzar la dissidència”. El manifest culminava amb una crida al diàleg: “Espanya: seu i parla”.

stats