Policies nacionals i guàrdies civils critiquen la declaració de Zoido al Suprem

Sindicats i associacions retreuen a l'exministre la decisió de designar "un militar" com a coordinador de l'operatiu de l'1-O

Efe
2 min
L'exministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido declara al Suprem com a testimoni en el judici al Procés

MadridSindicats de la Policia Nacional i associacions de la Guàrdia Civil han mostrat la seva decepció per la compareixença al Tribunal Suprem, en el marc del judici al Procés, de l'exministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido. Critiquen que Zoido "es va rentar les mans" sobre l'operatiu de l'1-O i no va fer una defensa dels agents. L'exministre, que va declarar dijous com a testimoni, es va desvincular de l'operatiu policial i de les càrregues durant el referèndum de l'1 d'Octubre, un dia en què, va assegurar Zoido, es va actuar de manera "proporcionada" davant el dispositiu "totalment insuficient" dels Mossos d'Esquadra, que no van complir el que havien promès, segons ell.

L'exministre va apuntar que ni ell va donar l'ordre a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil d'intervenir durant l'1-O ni tampoc de posar fi a les càrregues. Zoido va afirmar que la decisió la van prendre els "operatius" i ell no la va examinar, perquè no acostuma a "valorar els dispositius". Davant la seva declaració, el portaveu del Sindicat Unificat de Policia (SUP), Ramón Cosío, subratlla que "alguna responsabilitat devia tenir el màxim dirigent del ministeri", però insisteix en la falta d'encert de Zoido a l'hora de designar "un militar", el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, com a coordinador de tots els cossos de seguretat durant l'operatiu de l'1-O.

"No va ser encertat i les conseqüències acrediten que així va ser", emfatitza Cosío, que tot i això afegeix que el dispositiu "va sortir malament" perquè "un actor", els Mossos, havia de tancar les tres quartes parts dels col·legis electorals i "no ho va fer". Reitera que la responsabilitat no va ser dels comandaments policials, sinó de Pérez de los Cobos, "que és qui dissenya l'operatiu i ha de tenir tota la informació necessària, d'intel·ligència i altres, per dimensionar adequadament el dispositiu".

"Havia de tenir-ne coneixement"

Mentrestant, el portaveu de l'Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC), Juan Fernández, considera que la declaració de Zoido va ser "decebedora" perquè "no va assumir la seva responsabilitat quan exercia com a ministre en aquella època". "No reconeix que dona l'ordre de carregar i això ha de provenir d'una autoritat governativa", ressalta Fernández, abans d'afegir que "com a ministre, independentment que donés l'ordre o no, havia de tenir-ne coneixement i saber qui la va donar". La seva intervenció, segons ell, "torna a posar de manifest que difícil que és exercir la funció de policia i de guàrdia civil", a part que "decep els homes i les dones que van estar en aquella època sota les seves ordres".

Des de la Unió Federal de Policia (UFP) el seu portaveu, José María Benito, assegura que la compareixença de Zoido "va semblar més la d'un acusat que la d'un testimoni" perquè, entre altres coses, va estar "a la defensiva". "Ens ha decebut", afegeix Benito, que li retreu que no fes "una defensa a ultrança" de l'actuació durant l'1-O de les forces de seguretat de l'Estat, que respongués amb "evasives" i que "no hagi donat la cara" pels seus agents a Catalunya, que "van fer una feina que no els corresponia fer, la dels Mossos". "Es va rentar les mans; hauria d'haver sigut més clar i contundent", resumeix Benito.

stats