El Suprem demana que s'investigui la negativa de Baños i Reguant a respondre a Vox i confirma la multa de 2.500 euros

Els exdiputats de la CUP tenen cinc dies per recórrer i podrien haver comès desobediència greu

Ot Serra
2 min
L'exdiputat de la CUP Antonio Baños al judici del Procés

MadridEl tribunal del judici al Procés ha confirmat la multa de 2.500 euros a Antonio Baños i Eulàlia Reguant per haver-se negat a respondre a les preguntes de Vox quan van comparèixer com a testimonis el 27 de febrer. A més, la sala segona del Tribunal Suprem ha demanat que els jutjats de Madrid investiguin si els exdiputats cupaires van incórrer en algun delicte penal, que podria ser el de desobediència greu, que comporta un any de presó. Baños i Reguant tenen cinc dies per recórrer aquesta decisió a la sala de govern del Suprem.

Proposats per Vox, Baños i Reguant van dir en la seva declaració que no respondrien a les preguntes de l'extrema dreta, i Manuel Marchena, després d'advertir-los que com a testimonis no podien triar a quines acusacions responien i a quines no, va acabar expulsant-los de la sala. També els va avisar de les conseqüències penals que podia suposar aquesta decisió. "Davant d'un partit xenòfob i masclista no respondré", va dir aquell dia Reguant. "Per dignitat democràtica i antifeixista em nego a reconèixer i a ser interrogat per Vox", va destacar Baños.

"No pot legitimar-se a un testimoni privar el tribunal de la seva declaració per divergències ideològiques o polítiques, per profundes que siguin, amb una de les parts", argumenten els magistrats, que també entren en la fórmula que inicialment es va oferir a Baños per continuar amb l'interrogatori: que fos la presidència del tribunal qui traslladés les preguntes de Vox. "No és factible a propòsit d'aquesta infundada negativa reformatejar el model ordinari i legal de l'interrogatori directe i imposar al tribunal altres fórmules que l'involucrin com extravagant intermediari posant-lo al servei d'un escrúpol mancat de suport legal", diuen ara els jutges.

stats