Llengua
Llengua 16/10/2022

10 joves creadors digitals que ho peten en català

Més enllà de referents com Juliana Canet i Pol Gise, cada vegada hi ha més perfils amb molts seguidors que creen contingut en català a totes les plataformes

5 min
Quatre creadors de contingut en català a les xarxes

BarcelonaLa de creadors de continguts en català és una indústria clarament en expansió. Des del confinament ha anat sumant comptes en tots els àmbits –streamers, podcasters, tiktokers, youtubers–. Noms com els de Juliana Canet i Pol Gibert (Pol Gise), o d'altres com Joan Grivé (Sir Joan), Laura Grau, Sílvia P. Sesé (Miss Tagless), Long Li Xue i el podcast Gent de Merda han estat els primers referents d'aquest entorn, que creix i es renova ràpidament. L'associació La Fera estrenarà el 2023 un portal (rank.cat) que n'aglutinarà els noms més destacats, amb l'objectiu de professionalitzar-los. Recollim alguns dels influencers que val la pena conèixer avui per estar al dia de la creació digital més jove, sobretot de la xarxa més potent, TikTok.

1.
Walter Capdevila

TikTok: 216.700 seguidors

Instagram: 21.200 seguidors

Reporter d''El circ' a 8TV

Walter Capdevila

Ostenta el rècord de seguidors a TikTok en català. En els seus vídeos, que poden arribar a superar les 600.000 visualitzacions, practica un humor absurd i blanc amb un personatge histriònic que genera situacions incòmodes i vergonyoses. Walter Capdevila (Lleida, 1995) assegura que el personatge és genuí i que es tracta del nen que porta a dins. Llicenciat per l'Escac, va començar a fer vídeos durant la pandèmia per donar ales a la seva creativitat. Malgrat tenir tants seguidors, les xarxes li generen pocs ingressos directes i, en canvi, l'han catapultat a la televisió i a fer tallers digitals per a joves. Lamenta que TV3 no s'hagi fixat en el seu èxit.

2.
Cabrafotuda

TikTok: 198.700 seguidors

Instagram: 62.700

Presentador a 'Tàp Zàping' a À Punt TV

Cabrafotuda en un vídeo de TikTok

Es defineix com a "CEO de la valencianor" i realment és un dels pocs que té molts seguidors fent pedagogia sobre la llengua. Cabrafotuda té 198.700 seguidors a TikTok i 62.000 a Instagram. Fran Tudela de vegades es disfressa de professora de valencià o de la seva mare. Els seus vídeos són humorístics i la majoria de vegades juga amb el valencià col·loquial, amb la dialectologia, d'acord amb el lema "el pitjor valencià és el que no es parla". Alguns dels vídeos tenen 340.000 visualitzacions. El seu germà petit seria Apitxat, que també fa humor en valencià, amb 85.000 seguidors.

3.
Berta Aroca

TikTok: 194.100 seguidors

Instagram: 32.600 seguidors

Presenta 'Loft' a iCat

Berta Aroca a Tiktok

És la nova Juliana Canet, probablement el talent més versàtil i natural de l'univers #estiktokat, els tiktokers en català. Berta Aroca va començar fent vídeos amb 11 anys en castellà i, després de la pandèmia, va optar per canviar d'idioma per guanyar naturalitat. Els seus vídeos a TikTok van des d'imitacions de persones, hauls (ensenyar la compra), unboxings (obrir paquets de productes), comentaris d'estils de vida i en general explicar el seu dia a dia. Les marques ja s'hi han fixat i es treu un sou de la plataforma. I a més, després de col·laborar a RAC1, l'ha fitxat iCat per presentar Loft amb Xènia Casado.

4.
Daviditsme

TikTok: 86.200 seguidors

Presenta 'Ràndom' al canal SX3

Daviditsme

Amb només 18 anys, el youtuber de Sant Hipòlit té 86.000 seguidors a TikTok on sobretot fa pov (de point of view: vídeos on interpreta personatges) i s'ha fet popular gràcies al públic juvenil del canal del YouTube del Super3, on intentava superar reptes setmanals al Top or fail. També a la secció Les mogudes d'en David a iCat. A més, ha explicat els seus trucs en un llibre: Sense filtres i en mode avió (Fanbooks). Ara David Rodríguez és un dels nous presentadors de l'SX3, el nou Super3. S'ha estrenat al capdavant del programa Ràndom, una mena de Twitch televisat, amb una altra jove youtuber, la banyolina Maria Bouabdellah, popular pels seus vídeos al Canal Maiala on toca temes com els seus cabells afro i els referents racialitzats.

5.
Gerry Querry Berry

TikTok: 56.700 seguidors

Twitter: 16.000

Creador del Tindercat

Gerard Querol

Gerard Querol és tuitaire i tiktoker per afició. Els seus vídeos d'imitacions, queixes i recomanacions el van propulsar a les xarxes i de seguida s'hi va fixar TV3, que el va fitxar per a la creació del Mood Z, que era el primer intent d'obrir-se al públic jove, tot i que va ser un fracàs. El seu projecte més potent és com a impulsor de Tindercat a Twitter, un espai de relacions a la xarxa que ara té versió presencial i que vol expandir a Twitch.

@gerryquerryberry Com ets segons el concert de la Mercè que vas? #estiktokat ♬ sonido original - Gerry
6.
Norman López

Twitch: 9.700 seguidors

Norman López

"Què passa, sagals!" és el crit de guerra de Norman López quan comença la sessió de Twitch. Aquest manresà, "un sagal streamer, un Ibai de casa", com diu la seva cançó, fa dos anys que és a les xarxes jugant a videojocs esportius, últimament de Fórmula1, com a creador de contingut i caster (comentarista d'eSports). Ha anat recollint espectadors i, tot i que és encara petita, té la comunitat de parla catalana més gran de Twitch. És un camp en què els gamers en altres idiomes s'hi han fet rics, i malgrat que a Catalunya hi ha empreses pioneres i punteres en aquest àmbit (com Mediapro i el Barça), el català hi és residual. Tot i així, fa mig any que en Norman va fer l'aposta de dedicar-se exclusivament "a crear contingut i totes les oportunitats que es generen al voltant d'això i dels directes". Com a periodista, també és soci d'una cooperativa de comunicació i locuta partits de bàsquet.

7.
Julen Music

Instagram: 22.500 seguidors

TikTok: 15.300 seguidors

Col·labora a l''APM'

Julen_Music a TikTok

Julen Gerrikabeitia és un dissenyador gràfic i músic autodidacte que va triomfar a les xarxes gràcies als covers que feia de temes famosos (Els Pets, Stay Homas, Els Amics de les Arts). La gràcia és que els seus seguidors li podien demanar una cançó sobre lligar a l'estil de Manel i ell s'hi posava. És així com del seu Instagram va saltar als mitjans, de RAC1 a l'APM, on fa muntatges amb cançons i mems. Havia protagonitzat musicals amateurs i va participar en el talent show Oh happy day, on va guanyar amb In Crescendo, però ha estat l'èxit viral dels seus vídeos el que li ha permès gravar música pròpia.

8.
Maria Vallespí

TikTok: 33.600 seguidors

Instagram: 24.900 seguidors

Maria Vallespí

Maria Vallespí és el més proper que tenim en català d'una veritable influencer: bellesa, glamur i festa. Treballa en màrqueting i relacions públiques, ha col·laborat amb RAC1 i el que comparteix a les xarxes és la seva vida, els seus "lookets", hauls, balls i productes que tenen a veure amb roba, maquillatge i estil. Sempre guapa, sempre alegre i sempre en català: balla The Tyets, promociona El Corte Inglés de Girona, surt amb els pares al teatre i és aficionada al Barça.

@mariavallespi_

ARA SÍ ARA SÍ ARA SÍ COMENÇA EL CAP DE SETMANA✨✨✨✨💖💖💖💖

♬ sonido original - mariavallespi
9.
Farners Pei Hong

TikTok: 82.300 seguidors

YouTube: 4.970 seguidors

Farners Pei Hong

Parlant de potencial. La Farners Pei Hong va començar a fer vídeos a YouTube amb 14 anys i des de llavors ja va saltar als mitjans perquè tenia una gràcia increïble parlant sobre el fet d'haver estat adoptada i les preguntes inoportunes que li feien sobre el tema. Ha continuat fent vídeos llargs a YouTube –el primer dia de la universitat, els efectes psicològics de l'adopció– i també a TikTok, on parla dels problemes propis d'una noia de 18 anys –sentiments, cançons, patiments i alegries– amb una loquacitat i intel·ligència que és una suma de talent i experiència.

10.
Elia Periwinkle

YouTube: 5.400 subscriptors

Elia Periwinkle

Aquest compte és singular perquè Elia Periwinkle és actriu de doblatge i té a YouTube un reguitzell de vídeos on fa covers espectaculars de les pel·lícules de Disney o d'anime en català. També fa ASMR (xiuxiueja; ho heu de provar) en català. D'aquesta manera omplia per lliure un buit de contingut a través del seu propi canal, que serveix d'hemeroteca de cançons increïbles.

I la llista podria continuar més enllà dels deu, per exemple amb tots aquests:

stats