Novetats al diccionari
Llengua 27/11/2023

Ja pots anar 'col·locat' i 'ocupar' un pis (segons el diccionari)

El DIEC incorpora 30 articles nous com gentrificació, edatisme, hacker, gladiadora, betlem i birra i en modifica el significat de 278

4 min
Un diccionari català

BarcelonaFins ara, només un homenot podia destacar per la seva "aportació intel·lectual, artística o cívica", però no existia cap terme paral·lel per al femení. A partir d'avui, les donasses també són persones significades per la seva tasca intel·lectual (a més de poder ser dones corpulentes). Aquesta entrada és una de les novetats que incorpora el Diccionari de la Llengua Catalana de l'IEC (DIEC). La Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans ha inclòs aquest 2023 fins a 30 articles nous al diccionari i hi ha fet 278 modificacions.

Inscriu-te a la newsletter Llengua En català i sense complexos
Inscriu-t’hi

Algunes de les novetats responen a l'evolució de la llengua, d'altres a l'atenció als termes de tot el domini lingüístic i d'altres tenen a veure senzillament amb mancances, com ara els dotze gentilicis que hi entren (com lluçanès, saforenc, pitiús i terraltenc). Quan s'incorporen paraules noves? Algunes venen a través de peticions de col·lectius o entitats i d'altres com a resultat d'harmonitzar les obres de referència de l'IEC. Sobretot el que comprova la Secció Filològica és que no siguin "paraules passavolants" sinó que se n'ha consolidat l'ús. Sovint les paraules afegides també volen ajudar a fixar usos i volen donar recursos als parlants. Per exemple, s'ha inclòs al diccionari la locució "una cosa de no dir", que significa "en grau extraordinari", que seria l'opció correcta per evitar "es lo más".

Nous temps, nous articles

La majoria de noves incorporacions mostren els canvis de la nostra societat. N'expliquem uns quants:

Betlem És tal com s'anomena el pessebre en la resta de domini lingüístic fora de Catalunya.

Birra Escollit neologisme de l'any el 2022, entra al diccionari com a paraula popular sinònima de cervesa.

Donassa És una paraula que ja es feia servir com a paral·lel femení d'homenot (i s'ha trobat la paraula en textos literaris, per exemple en obres d'Espriu), però fins ara no era al diccionari. Un homenot també pot ser una "dona que té aires d’home", però ara el diccionari especifica que és "dit despectivament".

Edatisme Actitud discriminatòria per edat.

Embolicat-da, embullat-da Dos sinònims en el sentit de confús.

Gentrificar, gentrificació Transformació d'un barri amb l'arribada de població amb més poder adquisitiu i l'expulsió dels veïns.

Hacker L'IEC evita incorporar anglicismes al diccionari com a norma general, però ho ha de fer quan no hi ha més remei. En aquest cas l'ús de furoner-a, que s'havia proposat com a opció, no ha fet gens de fortuna, i pirata informàtic tampoc no ha acabat de quallar. Per això s'ha acceptat l'anglicisme amb la pronúncia anglesa que potser, en els propers anys, es naturalitzarà en català.

Reelaborar, reelaboració

Sordcec-cega, sordceguesa

Tarat-da Apareix al diccionari com a adjectiu.

Les mateixes paraules, nous significats

Si fins ara us col·locàveu, a partir d'ara us podeu col·locar normativament. Aquesta paraula, amb el significat de drogar-se, ha entrat al diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans. És un dels 278 articles que aquest 2023 s'han modificat per precisar-ne o ampliar-ne el significat. N'expliquem els més destacats:

Abraçar, besar i morrejar Tots tres inclouen l'ús recíproc: pots morrejar algú altre però també podem morrejar-nos. És important marcar aquest afegitó al diccionari perquè fa canviar la preposició: s'abraça amb tothom.

Acabar amb En el sentit de liquidar. Aparentment és un castellanisme que podria ser rebutjat per poc genuí, però l'IEC l'incorpora perquè "fa més de 200 anys que s'utilitza i ho fan autors importants com Oller, Sagarra, Triadú o Monzó", diu la lexicògrafa de l'IEC, Sandra Montserrat.

Ambre, maragda i turquesa Són tres pedres precioses que han donat nom a tres nous colors.

Basca S'introdueix una nova accepció, que és el sentit de xafogor, que es fa servir al País Valencià i les Illes Balears.

Carpeta En el sentit de fitxers informàtics.

Col·locar En el sentit de drogar-se, en registre informal.

Esclau Ja no hi ha esclaus, però sí que hi ha tasques esclaves, que "requereixen dedicació gairebé exclusiva".

Escórrer Ja és normatiu com a sinònim d'ejacular i incorpora el sentit (vulgar) de "tenir un orgasme".

Fatal, mític En el sentit de molt malament i en el sentit de llegendari, respectivament. Dues mostres de l'ús expressiu del llenguatge.

Gladiadora Fins ara era invariable perquè es desconeixia l'existència de dones gladiadores. Segons els nous estudis, calia que existís en femení.

Ocupar Afegeix el significat d'establir-se en un habitatge o un local sense el consentiment del propietari.

Marit i muller La definició marcava el gènere de la parella. El marit sempre es casava amb la muller i al revés. Ara marit i muller es casen amb el cònjuge.

Penetrar S'incorpora el sentit marquetinià, que és que una marca es faci lloc. Però també en el sentit sexual, es precisa la definició: "Introduir el penis dins la vagina o l’anus (d’algú)". La Secció Filològica va valorar si es penetra, també, la boca, i els experts en llengua van decidir que no.

El diccionari es renova dues vegades a l'any i ja es poden consultar totes les novetats en línia. Entre les locucions que s'hi han afegit hi ha: a preu d'or, xec en blanc, de carn i os, anar massa lluny, sense paraules. I també llengua de signes, i el verb signar, perquè l'IEC també és responsable de la llengua de signes catalana (LSC) i compta amb un expert per revisar aquesta nomenclatura.

stats