Canvi climàtic

Arribada massiva de meduses abans d'hora: "El mar està al límit"

El canvi climàtic afavoreix que la costa catalana s'ompli d'aquestes espècies durant més temps

3 min

BarcelonaEn els últims dies diverses platges catalanes estan patint l’arribada massiva de meduses. Unes escenes que es viuen cada any i que són un procés natural causat per diferents factors oceànics i meteorològics. Ara bé, enguany les meduses han arribat molt abans del que és habitual a causa dels efectes del canvi climàtic. Una tendència que cada cop va a més.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

La gran quantitat de meduses ubicades aquests dies a la costa catalana són espècies autòctones del Mediterrani que habitualment es troben mar endins. Concretament, les conegudes com a barquetes de Sant Pere (Velella velella) i les meduses luminescents (Pelagia noctiluca). La primera és poc urticant, però la picada de la segona és intensa.

Arribada massiva de meduses a la costa catalana

Les meduses d’aigües obertes venen arrossegades cap a la costa pels vents intensos de mar cap a terra com els que hem tingut les últimes setmanes, però durant gran part de l’any gairebé no poden arribar a la sorra perquè l’aigua costanera és diferent de la de mar endins a causa de la influència de l’aigua dolça i freda dels rius. No obstant això, els temporals marítims de les últimes setmanes, la sequera i les temperatures elevades del mar han fet canviar aquesta dinàmica.

Segons explica a l’ARA el biòleg marí i investigador de l’Institut de Ciències del Mar (ICM) Josep Maria Gili, la falta d’aigua fluvial a causa de la sequera i l’escalfament constant del mar provoquen que avui la diferència entre aigües marines no sigui tan marcada. "Abans les meduses trobaven una barrera natural que els impedia arribar fàcilment a la costa", assegura Gili, que afegeix que l’època més propensa per a l'arribada de meduses és l’estiu per l’escalfament de l’aigua costanera. Ara, però, tot això està canviant. "L’arribada de meduses s’ha avançat un mes i també se’n veuen més tard, fins al novembre o desembre; s’ha allargat el període", afirma el biòleg, que preveu que la temporada de meduses d’enguany "no serà més dura que l’any passat, però sí més llarga".

L’investigador afegeix que a casa nostra també tenim meduses costaneres que viuen tot l’any en forma de pòlips (petits saquets que viuen fixats en roques del fons marí) i que es reprodueixen quan l'aigua del mar puja de temperatura. "Ara ens trobem que el mar està calent durant més temps i aquestes meduses costaneres estan començant a créixer abans d’hora", assegura Gili. 

Arribada massiva de meduses a la costa catalana

Greus conseqüències en l’ecosistema marí

L’elevada temperatura del mar a causa de l’escalfament global ajuda a la reproducció de més meduses, però Gili explica que també hi ajuden la sobrepesca o la contaminació. "Estem eliminant del mar tortugues, tonyines i altres espècies de peixos que s’alimenten de meduses", afirma. "Si hi ha menys depredadors, cada cop tindrem més meduses a la costa", avisa el biòleg.

A més, tot plegat té un altre efecte devastador per a l’ecosistema marí, ja que les meduses s’alimenten de plàncton, i a l'haver-n'hi més treuen el menjar a altres espècies, com ara les sardines. "El mar està al límit, no és un pou sense fons", alerta Gili, i insisteix: "Tots aquests problemes neixen d’una mala gestió ambiental; si volem viure del mar, ara ens constarà diners".

stats