Crisi climàtica

El canvi climàtic ja afecta els nostres hàbits quan fem esport

El 75% d'esportistes amateurs preguntats en un estudi admeten que la calor extrema és un dels seus maldecaps

4 min
Un home corre entre una capa de boira baixa

BarcelonaL'augment de les temperatures ja afecta els aficionats a l'esport. El canvi climàtic està alterant els nostres hàbits d'exercici, segons es desprèn d'un estudi fet per l'aplicació esportiva Strava, segons el qual el 75% dels esportistes admet que la calor extrema va afectar els seus plans d'entrenament el 2023. El 27% dels preguntats també van citar la mala qualitat de l'aire com un factor que cada cop els afecta més. Cada any la xifra de persones que cita la calor i la contaminació com a problemes per fer esport no deixa de créixer, segons es desprèn de les dades d'aquest estudi fet anualment. A Catalunya fins a un 84% dels enquestats afirmen haver modificat els seus hàbits a l'hora de fer esport per culpa de la calor.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

Cada any la plataforma de rutes fundada i coordinava pel suec Michael Horvath fa servir les dades de què disposa per explicar com canvia la manera de moure's pel món. L'any passat per exemple, una dada que els va cridar l'atenció va ser veure com cada cop més dones van a treballar en bicicleta, especialment a Barcelona, gràcies als nous plans urbanístics i també a una tendència a l'alça de fer esport fora de casa, posterior a la pandèmia. Aquest any la dada que els ha cridat l'atenció no ha estat positiva: el 75% dels esportistes amateurs admeten que la calor és un dels seus maldecaps.

Al sud d'Europa l'emergència es nota més que al nord, amb onades de calor més altes que afecten els esportistes. L'ARA ha parlat amb diferents persones que solen fer esport i totes confirmen que és així. En Pitu, que comença sempre el dia fent 10 quilòmetres per la Diagonal, admet que ara ho fa una hora abans. "Si abans ho feia a les 9 del matí abans de treballar, ara ho he avançat, ja que fa menys calor", explica. La Sara, que surt a córrer cada dia una mitjana d'entre 5 i 10 quilòmetres, admet que en els últims mesos més d'un cop no ha sortit, "ja que feia massa calor i anava a un gimnàs".

Strava analitza més de 1.800 milions d'activitats de més de 120 milions d'usuaris per destacar les tendències en mobilitat i en activitats esportives. A més, als usuaris que volen col·laborar, els fa diferents preguntes per ajudar a completar l'estudi. Per fer aquest informe, la plataforma ha realitzat una enquesta a més de 6.000 participants que afirmen que han modificat l'hora del dia en què surten a córrer o a anar en bicicleta per fugir de les altes temperatures. Les dades de Strava també han permès detallar el boom del turisme per fer esport els darrers anys. Mallorca continua consolidada com a regió prioritària per als amants del turisme, per exemple, juntament amb Girona.

En una època en què més persones que mai fan esport a l'aire lliure, la calor s'ha convertit en un enemic per als esportistes; un efecte més d'aquesta emergència climàtica que ho canvia tot. Segons un estudi de la revista científica nord-americana The Journal of Climate Change and Health, un dels efectes del canvi climàtic que perjudica els atletes és l'elevada temperatura i la humitat, que augmenten el risc de patir lesions o cops de calor. De fet, cada vegada més competicions modifiquen el calendari per intentar evitar els dies o les hores en què fa massa calor.

L'estudi també posava l'accent en el risc de veure un augment de persones afectades per la malaltia de Lyme, una infecció causada per un bacteri que es transmet a través de les paparres. El canvi climàtic ha provocat l'aparició de paparres i del bacteri que provoca aquesta malaltia en zones on abans no hi era, i això afecta molts esportistes que fan esport a l'aire lliure.

Modificar els horaris de les competicions

El sociòleg especialitzat en esport David Goldblatt ha participat en diferents estudis i grups de debat en què demana a les autoritats i als organitzadors d'esdeveniments esportius que alertin la població del risc de prendre mal. "Sembla que hauria de passar una cosa catastròfica perquè es produeixi un canvi. Amb la pujada de les temperatures es posa en risc la vida dels esportistes", deia en una xerrada a Alemanya fa poc. D'exemples n'hi ha diversos: esdeveniments com l'Open d'Austràlia de tenis van veure una xifra rècord d'esportistes que es van haver de retirar i d'aficionats amb insolacions a la graderia. O proves com la marató dels Jocs de Tòquio, que va modificar el recorregut per fugir de zones caloroses.

"El canvi climàtic té algunes conseqüències directes sobre l'esport causades per les onades de calor i les radiacions. Suposo que acabarem veient com es fan les competicions durant les primeres hores del matí o les últimes de la tarda, a més d'incloure's descansos durant l'activitat”, afegia Goldblatt, que també advertia de la responsabilitat individual. "Ara està de moda fer esport, i això és bo. Però també hi ha aquest relat que glorifica patir, superar-se... I és un risc fer-ho quan pateixes onades de calor", avisava. Esportistes amb seny, com els preguntats per Strava, modifiquen les hores del dia en què fan esport.

stats