Clima

El dia que Ramon Tremosa va preguntar pels 'chemtrails' al Parlament Europeu

El rastre que deixen els avions en condicions d'humitat elevada continua aixecant tota mena de teories de la conspiració

4 min
Condensació de vapor d'aigua causada pels avions al cel de Barcelona, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaDjious passat a la tarda començava un canvi de temps. Una franja de pluges deixava algunes gotes entre el Camp de Tarragona i la costa central, però les precipitacions eren poca cosa i abans d’arribar al Barcelonès es van anar esvaint. A la xarxa social X, diversos usuaris apunten que no és una casualitat: "Han aparegut pluges no previstes i a l’instant han sortit a fumigar per dissoldre-ho tot". Adjunten imatges del radar, encerclen les zones on no ha plogut i afegeixen fotografies de deixants de condensació dels avions.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

És el dia a dia d’una comunitat que avala la teoria de la conspiració dels chemtrails, segons la qual els deixants dels avions que queden al cel en determinades condicions de temperatura i humitat formen part d’un pla dels governs per fumigar la població amb contaminants o alterar la pluja. És difícil saber si aquesta comunitat creix o no, però el que és notori per a qualsevol que es dedica o s’interessa pel temps és que el soroll que fa ha augmentat clarament els últims mesos, en part probablement pel context de greu sequera actual al país.

Això es percep a les xarxes socials, però també en el terreny polític i judicial. El juliol de l’any passat, la Fiscalia va arxivar les primeres denúncies rebudes sobre el tema al·legant que es tractava d'una "teoria de la conspiració que la ciència ja ha refutat". Durant la primavera el diputat trànsfuga de Ciutadans, Pablo Cambronero, també va registrar una pregunta sobre el tema al Congrés dels Diputats.

Però, segurament, el xoc entre la política i la teoria de la conspiració dels chemtrails que ens cau més a prop es remunta a l'any 2015. Ramon Tremosa, el llavors diputat europeu per Convergència i Unió, va registrar una pregunta al Parlament Europeu en què exposava: "Quatre treballadors de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) han confessat que Espanya està sent del tot fumigada des d’avions que escampen a l’atmosfera diòxid de plom, iodur de plata i diatomita", una frase formulada habitualment en fòrums i missatges de difusió de partidaris de la teoria de la conspiració dels chemtrails. L’Aemet sempre ha negat que cap dels seus funcionaris hagi dit res d’això.

Segons Tremosa, la pregunta la va fer arran de la inquietud que va detectar en pagesos i ramaders de Catalunya, amb qui llavors tenia una relació gairebé diària després d’haver estat negociant la política agrària comuna de la Unió Europea, la PAC. Admet que tot venia d’un rumor, que no sap fins a quin punt té cap base científica, però assegura que la resposta de la Comissió Europea va ser tirar pilotes fora. Ramon Tremosa cita un cas que coneix bé, el de la Ribagorça, on creu que hi ha coincidències estranyes des que s’hi van instal·lar els conreus de vinya de la DO Somontano. "Aquí plovia cada mes d’agost i des que hi ha els de Somontano ja no hi plou". I es fixa en l’exemple d’aquest any, en què les pluges abundants han arribat a la tardor, després de la verema.

Que a l’estiu plou menys ho diuen efectivament els informes sobre l’evolució del clima en les últimes dècades que elabora el Meteocat: des de mitjan segle XX, durant l’estació càlida, la precipitació s’ha reduït un 35% en general a Catalunya, no només a la Ribagorça. Les dades científiques també revelen que l'única zona on en general durant tot l’any la disminució de la pluja és estadísticament significativa és el Pirineu i Prepirineu. Són dades que van d'acord amb els escenaris d’escalfament global que auguren una reducció de la pluja a Catalunya, que segons el Tercer Informe Sobre el Canvi Climàtic a mitjan segle pot ser de fins al 10% a l’estiu, tardor i primavera.

Condensació de vapor d'aigua

Els científics i serveis meteorològics de tot el món han desmentit i explicat moltes vegades que les franges que veiem al cel alguns dies sí i uns altres no s’expliquen simplement amb el trànsit aeri: són condensació de vapor d’aigua dels avions, res més que això. El rastre que deixen depèn de les condicions de temperatura i humitat de l’atmosfera. El contrast de l’aire calent dels motors amb les baixes temperatures de les capes altes de l’atmosfera genera aquestes ratlles al cel, que si la humitat és elevada en aquesta part alta de l’atmosfera poden persistir i fins i tot acabar entreteixint-se de forma més difosa per formar una capa de cirrus més extensa. Pot passar fins i tot que es vegi al mateix temps al cel un avió que deixa rastre i un altre que no, perquè l'altitud a la qual volen i les condicions de temperatura i humitat que tenen al voltant són diferents.

El iodur de plata

La teoria de la conspiració dels chemtrails no és nova. Es remunta, de fet, als anys 90. Encara menys nova és la inquietud dels pagesos pel temps, que els ha portat fins i tot a intentar alterar-lo davant el risc de pedregades. Ramon Tremosa, que té família al Poal, al Pla d'Urgell, recorda quan era petit que a la plaça del poble veia pagesos tirar coets de iodur de plata, una pràctica que encara ara genera debat. Experts en pedregades com el catedràtic de física aplicada de la Universitat de Lleó, José Luis Sánchez Gómez, asseguren que aportar iodur de plata a l'atmosfera en situacions de tempesta pot reduir el nombre de pedra entre un 10% i un 28% i també disminuir-ne el diàmetre.

stats