Sense dutxa al gimnàs, però amb pista de gel? Polèmica per les noves restriccions d'aigua

Adecaff addueix que dutxant-se al gimnàs s'estalvia aigua i que la mesura "es pren des del desconeixement"

2 min
L'ACA demana un consum responsable també als gimnasos.

BarcelonaLes últimes restriccions anunciades pel Govern per fer front a la més que previsible entrada en situació d'emergència de l'àrea metropolitana de Barcelona i Girona el gener han generat debat. El departament d'Acció Climàtica planteja rebaixar el topall de consum a 200 litres per persona i dia (actualment, en fase de preemergència és de 210), rebaixar el cabal ecològic del Ter, el Llobregat i la Muga en algun dels seus punts i tancar les dutxes de les instal·lacions esportives que necessitin regar gespa o que tinguin piscina. Però els professionals d'aquest últim sector qüestionen la idoneïtat d'aquesta última mesura, per l'estalvi d'aigua que pot suposar.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

Quanta aigua consumeixen les dutxes dels gimnasos? La gerent de l'Associació d'Empreses de Catalunya d'Activitat Física i Fitness (Adecaff), Iolanda Latorre, considera que les particularitats dels gimnasos fa que les dutxes siguin més ràpides —perquè la gent "està de trànsit"—, els cabals de les instal·lacions són més baixos que a les cases, i "la majoria de gimnasos tenen temporitzadors i l'aixeta es tanca sola". En concret, la patronal explica que el seu càlcul és que cada minut de dutxa de gimnàs consumeix uns cinc litres, pels 10 o 12 litres que consumeixen les dutxes domèstiques en el mateix temps. Així, segons els seus càlculs, una dutxa de cinc minuts requereix 25 litres a les instal·lacions que compleixen les condicions descrites, i uns 50 litres a casa. "La mesura es pren des del desconeixement perquè s'estalvia més aigua a una dutxa de gimnàs que a casa", afegeix.

El departament d'Acció Climàtica no coincideix amb els càlculs de la patronal. En una entrevista al diari ARA, el conseller David Mascort, justificava que el tancament de les dutxes no implicaria una pèrdua de clients a les instal·lacions esportives on s'hagués d'aplicar la mesura, tenint en compte que durant les restriccions per la pandèmia, tampoc es podia fer ús de les dutxes col·lectives "i la gent anava al gimnàs". El departament també apunta que la decisió de prescindir en situació d'emergència de les dutxes de les instal·lacions esportives amb piscina o gespa també és una "mesura compensatòria" per l'aigua que ja gasten aquests equipaments en aquests dos usos. "Som molt conscients de la situació on ens trobem. No demanem que se'ns deixi gastar aigua, sinó no ser una altra vegada el sector que aguanti la mancança d'un bé col·lectiu", diu Latorre.

Paradoxa

El portaveu d'Aigua és Vida, Dante Maschio, també planteja la contradicció entre prescindir d'aquest ús i mantenir, per exemple, la despesa d'aigua que generen altres activitats recreatives. "Per què tallem l'aigua de les dutxes dels gimnasos, però, en canvi, no tallem l'aigua de les pistes de gel?", es pregunta. L'entitat demana que es replantegi el consum d'aigua pels usos recreatius, després que aquest desembre s'hagin inaugurat per primera vegada algunes pistes de gel, com la de Sant Feliu de Llobregat o Premià de Dalt; i se segueix regant els camps de golf amb aigua regenerada.

stats