Més restriccions d'aigua: el Govern tancarà les dutxes dels gimnasos i reduirà el cabal dels rius al gener

L'entrada de Barcelona i Girona en emergència també implicarà que s'ajorni la posada en marxa de nous hotels o projectes turístics

4 min
Embassament de Rialb al LLeida.

BarcelonaEl context d'excepcionalitat de la sequera, amb els embassaments, de mitjana, per sota del 18% de la seva capacitat i 37 mesos sense pluges generalitzades, fa que el Govern vegi inevitable l'entrada en la fase d'emergència per la falta d'aigua. Fa unes setmanes, l'executiu ja va decretar la fase de preemergència al sistema Ter-Llobregat, d'on s'abasteixen les principals poblacions de l'àrea metropolitana de Barcelona i Girona, amb més de sis milions de ciutadans, per allargar al màxim les reserves. Però continua sense ploure i el departament d'Acció Climàtica ja té clar que caldrà aplicar restriccions més dures a partir del gener: el límit de consum en aquests 202 municipis serà de 200 litres per habitant i dia, es rebaixarà el cabal ecològic dels rius i es tancaran les dutxes en gimnasos i recintes esportius que necessitin regar gespa o que tinguin piscina.

Municipis afectats per la sequera

Les noves restriccions inclouen una reducció del cabal ecològic del riu Llobregat (al seu pas per Sant Joan Despí) de 500 litres per segon a 250 litres per segon, del riu Ter de 2.000 a 600 litres per segon des del Pasteral fins a la desembocadura, i de la Muga de 135 a 40 litres per segon, des de Pont de Molins fins al mar. La mesura busca garantir que els embassaments d'aquest sistema poden estar més plens per abastir la població. "Això equival a endarrerir 136 dies l'esgotament de l'aigua als embassaments del Ter i el Llobregat", calculava per justificar la mesura el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, que aquest migdia ha comparegut públicament després d'una nova reunió de la taula de seguiment de la sequera. En el cas de la reducció de cabal prevista al riu Muga, es retindria suficient aigua a l'embassament de Darnius Boadella com per poder allargar les existències 240 dies més.

L'entitat ecologista Aigua és Vida ja està revisant l'impacte que tindran aquestes reduccions del cabal ecològic en els ecosistemes de la zona. "Els cabals ecològics del pla de sequera ja eren prou baixos i ara els rebaixem encara més", es queixa el portaveu de la plataforma, Dante Maschio, que critica que el Govern "prioritzi dotar d'aigua els usos industrials o recreatius" –diu– en detriment dels ecosistemes i reclama que l'administració estableixi "una jerarquia d'usos" de l'aigua per poder controlar millor quina es destina al consum de boca i quina a la resta d'activitats econòmiques.

Limitació al turisme

La fase d'emergència sí que inclou restriccions a les activitats econòmiques, que el Govern preveu redoblar: els grans projectes turístics, econòmics i industrials del país que requereixen un gran consum d'aigua hauran d'esperar. El Govern permetrà que es continuïn tramitant les llicències i permisos que necessiten per entrar en marxa, però no podran operar fins que se surti d'aquesta situació d'emergència. "Sabem que aquestes decisions no agrada que es prenguin, ja que acaben repercutint en la vida de les persones i en l'activitat econòmica del país, però és una situació greu: cada cop queda menys aigua i hem d'allargar al màxim la que tenim", deia Mascort.

Quins projectes es podrien deixar en standby? Des de nous hotels a granges o activitats industrials que requereixin un ús intensiu de l'aigua. I com encaixa en aquest escenari un macroprojecte com el complex de casinos i oci del Hard Rock entre Vila-seca i Salou? Més enllà de quin sigui el veredicte dels tècnics pel que fa a la viabilitat ambiental del projecte –l'informe de sostenibilitat encara està pendent d'aprovar-se i podria arribar d'aquí a unes setmanes–, el Govern ja ha avançat que la seva ubicació l'afavoreix. Perquè s'abastiria dels embassaments de l'Ebre, que depenen de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i podrien sortir de la fase d'excepcionalitat en les setmanes que venen. De fet, Mascort ha detallat que d'entrada l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha certificat "que hi ha prou aigua" per tirar endavant el projecte.

El del Hard Rock és un projecte que incomoda ERC, però que pot tenir un paper clau en la negociació dels pressupostos de la Generalitat. El conseller d'Acció Climàtica ha volgut deixar clar que, més enllà que sigui un projecte "que agradi o no" a l'executiu republicà, podrà posar-se en marxa "si compleix la legalitat". "Aquest país s’ha dotat d’unes lleis que estableixen que cal complir una sèrie de preceptes. I el vector de l'aigua n'és un. Més enllà que agradi o no agradi, si hi ha aigua, es podrà fer. I no es podrà fer si no compleix els preceptes que preserven les condicions de vida de les persones i el medi ambient", ha dit Mascort.

Es permetrà regar els arbres

Més enllà d'això, però, el Govern sí que permetrà el reg dels arbres de les ciutats i pobles catalans per garantir "que no es morin", així com la supervivència dels refugis climàtics a les grans poblacions. També es permetrà omplir les piscines públiques i que tinguin usos esportius, malgrat que als vestuaris no s'hi podrà dutxar ningú. De fet, les dutxes que es tancaran seran les d'equipaments esportius amb piscina o que tenen gespa, "com a mesura compensatòria" per l'aigua que han de destinar a aquests usos. En la resta de gimnasos i instal·lacions sense piscina o zones de gespa sí que es permetrà dutxar-se.

Una trentena d'expedients sancionadors a ajuntaments

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) està tramitant una trentena d'expedients sancionadors per a ajuntaments que estan incomplint de manera reiterada el topall de consum per persona i dia que ha fixat el Govern per a cadascuna de les fases de restriccions per la sequera. "Hi ha ajuntaments que estan reduint i altres que no. L'objectiu no era sancionar ningú, però si van passant els mesos i hi ha ajuntaments que se salten aquests topalls reiteradament, cal sancionar", ha dit aquest dimarts el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort. El departament d'Acció Climàtica també ha especificat que té en marxa altres expedients sancionadors per a empreses que s’estan excedint en els consums de la dotació que els fixa l’ACA.

stats